Mit érzünk a halál pillanatában? Tipikus halálközeli élmények, történetek és teóriák

Mit érzünk a halál pillanatában? Milyen a halál pillanata? Ez a kérdés évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, mégis alig van biztos ismeretünk a témában. A halottak ugyanis nemigen tudnak mesélni a tapasztalatikról, így be kell érjük a halálközeli élmények tanulságaival, illetve a szakemberek elméletivel. Nézzük, melyek azok a teóriák és tipikus történetek, amelyek segíthetnek megválaszolni a kérdést. Mit érzünk tehát a halál pillanatában? Milyen a halál pillanata?

Átmenet a túlvilágra

A legtöbb nagy vallás tanításaiban megtalálható a túlvilági élet gondolata. A mit érzünk a halál pillanatában, a milyen a halál pillanata ebben a keretben tehát könnyen megválaszolható: azt érezzük, átkerülünk a túlvilágra. A kereszténység, a judaizmus és az iszlám felfogása közös: a halál utáni élet a paradicsomba vagy egyfajta kínszenvedésbe torkollhat. Az, hogy jól vagy kevésbé jól végződik a történetünk, evilági cselekedeteink függvénye.

Újjászületés

A buddhisták, hinduk és szikhek számára a halál nem a vég, hanem egy hosszú út egyik állomása. Vagyis egy átmeneti időszak, mely az egyik testből a másikba való átlényegülést jelenti. E vallások tagjai hisznek a reinkarnációban. Az újjászületés körforgása addig tart, amíg a lélek meg nem tanul minden leckét, amit a léleknek meg kell tanulnia. Éspedig azért, hogy elérje a megvilágosodást, amit a buddhizmusban és a hindu filozófiában szamszárának is neveznek.

Mit érzünk a halál pillanatában az ateisták szerint

Az ateisták általában nemigen hisznek a halál utáni életben. Inkább úgy vélik, a halál egyenlő a semmivel. Nincs létállapot, nincs tudatállapot – csak a nihil, a megsemmisülés, a vég.

Lassú elsötétülés

Egyes palliatív ellátásban dolgozó szakértők szerint a milyen a halál pillanata kérdésére a válasz a lassú elhalványulás által ragadható meg a legjobban. Tehát a vakító, fehér fény helyett, fokozatos elsötétülést tapasztalunk az utolsó pillanatokban. Ahogy az agy leáll, az általa ellátott funkciók fokozatosan megszűnnek. Így az elhalálozás folyamata a következő lépéseket öleli fel.
 • Étvágytalanság
 • A szomjúság elvesztése
 • A beszédképesség elvesztése
 • Látásvesztés
 • Hallásvesztés
 • A tapintás elvesztése
Mindazonáltal a hospice szakemberek szerint a haldoklókat nemigen zavarja a funkcióvesztés, a legtöbbjük békésen viseli sorsát.
 

Halálközeli élmények - az univerzum megértésének érzése

A halálközeli élmények egyik csoportját azok a tapasztalatok jelentik, amelyek a nirvana érzésével írhatók le. Ezt különösen az agyvérzésen, stroke-on átesők említik, azok, akiknek egyik agyfélteke súlyos sérülést szenved. Amikor ezek a betegek visszajönnek, vagyis felébrednek a kórházi ágyukon, de még nem térnek teljesen vissza a valóságba, furcsa érzést tapasztalnak. Azt, hogy semmit sem tudnak megkülönböztetni, ugyanakkor ezzel egyidőben a mindenség tökéletes megértéstét is átélik.

Halálközeli élmények – élénk álmok

A halálközeli élmények kapcsán beszámoló betegek sokszor hihetetlenül élénk álmokról tesznek említést. Olyan élénk álmokról, melyek egészen valóságosnak hatnak, és amelyek a legtöbbük számára megnyugtató érzést okoznak. Sokan álmodnak ilyenkor elhunyt rokonaikról, szeretteikről és barátaikról, akikkel interakcióba lépnek, beszélgetnek, emlékeket osztanak meg.

Hihetetlen látomások

A halálközeli élmények másik nagy csoportját a mindenféle hihetetlen látomások képezik, melyeknek alig van a való életben alapjuk. A tipikus látomások között említik a beszámolók a(z):
 • mennyországot
 • paradicsomi helyeket
 • derűs természeti jeleneteket
 • minden elképzelhetőnél élénkebb színeket
 • dicsőséges énekeket
 • angyalokkal vagy más éteri lényekkel, istennel való találkozást
 • és a leírhatatlan látomásokat
A vallásosságnak egyébként nincs nagy hatása ezekre a látomásokra. Sokan, akik korábban ateisták voltak, egy ilyen látomás után gyakran istenhívók lesznek. Bármilyen látomásról is legyen szó, egy biztos: a bizonytalanság. Ugyanis azt a legnagyobb tudású tudósok sem tudják megmondani: az illető egy alternatív valóságot élt-e át, vagy egyszerűen csak egy megváltozott tudatállapotot. Mindazonáltal valószínű, hogy a haldoklás során az agy által kibocsátott vegyi anyagok okozhatják a hallucinációszerű látomásokat.

Végszó

A mit érzünk a halál pillanatában, a milyen a halál pillanata kérdése tehát több elmélet, történet szempontjából is vizsgálható. Mindazonáltal nemigen valószínű, hogy valaha is megnyugtató válaszokat tudunk adni a nagy kérdésre. Az ezen való agyalás helyett tanácsos inkább az életből kihozni a legtöbbet. Lássuk be: az élet egy értékes ajándék, melyeket a lehető legteljesebb módon kell kihasználni.