Temetési koszorú felirat: milyen szöveg szolgáljon temetésre szalag felirat gyanánt

A temetési koszorú felirat kiválasztása, pláne saját megfogalmazása ijesztő feladatnak tűnhet a mély fájdalom közepette, amikor amúgy is nehezen jönnek a szavak. Pontosan tudjuk, hogy nem könnyű megírni vagy kiválasztani a kismillió intéznivaló, súlyos döntés között a koszorú szövegét, vagyis azokat a rövid mondatokat, üzeneteket, amelyek kifejezik az elhunyt földi életének lényegét, ünnepélyesek, megrendítők, egyben szeretetteljes módon tisztelegnek az eltávozott emléke előtt. Ezért az alábbiakban közzéteszünk egy temetési koszorú felirat típus válogatást is melyeken végigpillanatva gyorsan, eredeti, mégis méltó ötleteket meríthet. Fontos, hogy temetési szalag feliratok akár a sírkőre is rákerülhetnek.

Ha az elhunyt szülő
 • Bölcsességed, kedvességed, nevetésed sosem feledjük

Ez a típus szépen fejezi ki, hogy mi volt az, ami különlegessé tette az elhunytat.
 
 • (Név) örökké a lányod/fiad leszek

Jó választás különleges kapcsolat kifejezésére pédlául apás lányok, illetve anyás fiúk esetében
 
 • Sosem feledjük, mit tanítottál, hogyan szerettél és hogyan éltél.

Ezzel a típussal a gyászoló gyermek azt fejezi ki, hogy az elhunyt szülő nagy hatással volt az életére, és hogy példát mutatott a számára.
 
 • Újra találkozunk

Ez a rövid üzenet ideális azon szülők és gyerekek számára, akik hisznek a mennyországban vagy a túlvilágban, ahol újra látják majd egymást.
 
 • Szereteted és nevetésed fénye volt az életünknek

Szeretetteljes tisztelgés azon szülők előtt, akik felé a családtagok úgy ragaszkodtak, mint a bolygók a csillagokhoz.
 
 • Valahányszor meglátok egy (tárgy neve), rád gondolok

Ha ez a szöveg szerepel a gyász szalagon, emlékeztet az elhunyt szülő bizonyos tárgyakkal, jelenségekkel szemben táplált különleges kapcsolatára (pl. Valahányszor, ha sárga százszorszépeket látok, rád gondolok).
 
 • Gondolataink között és a szívünkben örökké élsz

Egyszerű, tömör, és a legtöbbünk esetében a valóságot tökéletesen tükröző koszorú szöveg.

Ha az elhunyt házastárs, partner
 
 • Alig várom, hogy újra lássalak

A koszorú felirat üzenete egyszerre közvetíti az elszakadás miatti szomorúságot, és azt a reményt is, hogy a túlvilágon (menyországban) újra találkoznak a társak.
 
 • Ez nem búcsú – újra találkozunk

Hasonló az előzőhöz; a mennyországban való hitet és az ottani találkozás reményét fejezi ki.
 
 • Férjem/feleségem és egyben legjobb barátom szeretetteljes emlékére

Ha az elhunyt házastárs nem „csak” férj vagy feleség volt, hanem a gyászoló legjobb barátja is, érdemes ehhez hasonló gyász szalagot választani.
 
 • Köszönöm, hogy megváltoztattad az életem

Ha az elhunyt nagy, sorsfordító hatással volt a gyászoló életére vagy átsegítette őt egy nehéz próbatételen, érdemes ilyen koszorú szöveget választani.
 
 • Köszönjük a sok szeretet, nevetést, és örömöt, amellyel az életed az életünket beragyogta

Ez a típusú koszorú szalag felirat ideális azon házastárs számára, aki nemcsak a sajátja, hanem az egész családja nevében ír. Az ehhez hasonló hosszabb üzenetek különösen alkalmasak koporsós temetésre szalag felirat gyanánt is.

Ha az elhunyt közeli rokon
 
 • Örök hála és köszönet a legjobb nagynéninek/nagybácsinak (opcionálisan a családi fokozat megnevezésével)

Ez az egyszerű üzenet bármely családtag koszorú felirataként szolgálhat, aki különösen közel állt a gyászolóhoz és jelentős szerepet játszott az életében.
 
 • Fényt hoztál az életünkbe

Minden családban van egy kiemelkedő személyiség, akinek a környezetében felderülnek az arcok, kisimulnak a ráncok. Akár a nagyszülő, a nagynéni, a nagybácsi, akár az unokatestvére volt ez a személy, az üzenet az ilyen típusú karakter előtt tiszteleg.
 
 • Örökké élsz a szívünkben, gondolatainkban.

Ez az üzenet ideális azoknak, akiknek valami egyszerű és egyértelmű dologra van szükségük, amely több ember nevében is jól működik.
 
 • Minden nevetést és boldog pillanatot kincsként őrzünk emlékeink között

A temetési szalag feliratok ezen típusa akkor jó választás például, ha az elhunyt és gyászoló huzamosabb ideig megosztotta egymással az életét.
 
 • Barát. Tanácsadó. Segítő.  (opcionálisan a családi fokozat megnevezésével és további jellemzők megadásával)

Az egy-két szavas leírások, melyek azt ecsetelik, hogy a rokon és a gyászoló közötti kapcsolat különlegessége miben állt, nagyon hatásosak tudnak lenni.

Ha az elhunyt barát, közeli ismerős
 
 • Igaz barát, csodálatos ember – hiányozni fogsz

Egyszerű, szívből szóló üzenet, amely emléket állít a elhunyt élete általi, a gyászoló életére gyakorolt hatásának, és annak az űrnek, amit a halála okozott, és amelyet senki más nem tud betölteni.
 
 • Köszönöm, hogy megtanítottad élni az életet

Ez a típusú koszorú szalag felirat akkor jó választás, ha az elhunyt olyan barát volt, aki tele volt lelkesedéssel, és mindig arra bátorította a körülötte lévőket, hogy a lehető legteljesebb életet éljék.
 
 • A legjobb barát vagy, akit csak ember elképzelhet – köszönöm

A gyász szalag üzenete egyszerű és lényegre törő, kifejezi azt a különleges – a legjobb barát - kapcsolatot, amely az elhunyt és a gyászoló között áll fent.
 
 • Amíg élek, őrzöm közös emlékeinket

A temetési szalag feliratok ezen változata akkor ideális, ha a gyászoló és az elhunyt különösen közeli baráti kapcsolatban álltak egymással és osztoztak minden jóban és rosszban.
 
 • Köszönöm, hogy mindig itt voltál nekem

Ha a gyászoló azon szerencsés kevesek közé tartozik, akinek volt egy olyan barátja, aki soha nem habozott abbahagyni, amit csinált, hogy „ott legyen”, segítsen, akkor ez a koszorú felirat a tökéletes választás.

Ha a temetésre szalag feliratot az ember saját maga fogalmazna meg

A koszorú felirat kiválasztása során természetesen az elhunythoz közel álló idézetek, ismert költők, írók, gondolkodók tollából származó vagy Bibliai szövegek is szerepeltethetők és a klasszikus, évszázadok óta létező sorok (pld szomorú szívvel búcsúzunk, emléked örök stb) közül is lehet választani. Azonban ha saját magunk fogalmazunk meg koszorú szalag feliratot, nem kell mást tenni, mint egyszerűen elmondani, hogy az elhunyt milyen érzéseket kelt a gyászolóban, miért hálás neki, és azt, hogy sosem feledi.