Temetésre ruha – Hogyan válasszunk?

 
A temetési ruha kérdése kapcsán két dologra kell mindenképpen figyelni. Egyfelől a gyászruha etikettnek megfelelően kell kiválasztani azokat a darabokat, amelyeket az elhunyt családjának tagjai, illetve a résztvevők a búcsúztatón viselni fognak. A temetés ruha kapcsán elég egyértelműek és ismertek a protokolláris szabályok: a sötét, fekete ruhák temetésre az egyetlen jó választást jelentik. Mivel azonban nagyon szigorúan szabályozott a gyászruha kiválasztásának és viselésének illemtana, a rengeteg részlet között könnyű elveszni. Minden gondunk közepette is fordítsunk rá figyelmet, mert ha temetésre ruha, cipő nem megfelelően kerül kiválasztása, kínos pillanatokat szerezhet magának az ember. Nem elég annyit tudni, hogy a fekete ruhák temetésre valók. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy ennél azért többről van szó. Ugyanakkor a temetési ruha kérdése a halottak öltöztetése kapcsán is felmerülhet, főleg, ha az elhunyt koporsóban kerül végső nyughelyére, és a ravatalon jól látható módon kerül elhelyezésre. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat is ismertetjük.
 

Temetésre ruha választási szempontok

Az első és legfontosabb szabály a gyászruha kiválasztása kapcsán, hogy ha az elhunyt még az életében rendelkezett a kérdésben, akkor végakaratának megfelelően kell a temetési öltözetet kiválasztani. Tehát ha az eltávozott egyedi temetés öltözet viselését kérte, például azt, hogy szerinte a fekete ruhák temetésre közhelyes viseletet jelentenek, és ő a sajátján inkább a színes temetés öltözetet részesítené előnyben -, akkor eszerint kell választani. Ebben az esetben a temetésre ruha kérdése nem kérdés. Tegyük félre a saját, esetleg eltérő, véleményünket, és teljesítsük az elhunyt kérését.
Ha az elhunyt másképp nem rendelkezett a temetési öltözet kérdése kapcsán, akkor mindenképp sötét árnyalatú, konzervatív szabású, a test minél nagyobb felületét takaró temetési öltözetet illik viselni.  Mivel a búcsúztatás az elhunytról, nem pedig a résztvevőkről szól, a gyász színe pedig a fekete, ezért csakis a sötét árnyalatú vagy fekete gyászruha számít illendő viseletnek.
  • Férfiaknak fehér vagy fekete ing felett fekete/sötét öltönyt illik viselniük, fekete nyakkendővel, fekete zoknival, fekete cipővel. A nyitott, gumitalpú vagy sportcipő, szandál kerülendő, ahogy a farmer, a rövidnadrág, a rövid ujjú ing, a póló és a tarka zokni is. Férfiaknak tilos fejfedőt, pláne kötött sapkát, kapucnit hordaniuk.
  • Ha az elhunyt olyan testület tagja volt, amelynek tagjai egyenruhát hordanak, az egyesületi társak, kollégák részéről szép gesztusnak számít temetési öltözet gyanánt ebben az egyenruhában megjelenni az eseményen.
  • A női ruha temetésre ideális esetben – amellett, hogy sötét árnyalatú vagy fekete – lehetőleg keveset mutat a lábból és a dekoltázsból. Ajánlott a lábszárközépig érő szoknya-blézer összeállítás, nadrágkosztüm, egybeszabott ruha-zakó szett, fekete cipővel és harisnyával. A miniszoknya, a nagyon magas sarkú cipő, a rövidnadrág, rövid ujjú ruha, mélyen dekoltált szűk felső viselése illetlenségnek számít. A nők hordhatnak kis kalapot, fátylat, fátyolos kalapot is.
  • Közeli hozzátartozók a kabát hajtókáján vagy a bal karjukon gyászszalagot is kitűzhetnek.
  • Gyermekek esetében nem mindenek felett álló elv a fekete ruha temetésre elve. Azonban illik törekedni a temetési öltözet, a gyászruha kapcsán a sötétebb darabok választására, és kerülni a mintás, vidám nyomatokkal tarkított öltözéket. Javasolt viselet a fekete nadrág/fehér blúz/fehér ing, sötét ruha/fehér gallér. Kerülendők a feltűnő, színes ékszerek, bizsuk is.
  • Gyakran felmerül a kérdés, hogy mibe illik menni nyáron temetésre. Nos, a nyári temetésre ruha kérdése kapcsán azt javasoljuk, hogy a fekete nadrág/fehér ing, nők esetében fekete szoknya-fehér vagy fekete blúz viselettel nem hibázhatunk. A fekete ruha temetésre alapelvét tehát ebben az esetben is illik a lehetőségekhez mérten szem előtt tartani. Tilos szandálban, rövidnadrágban, rövid ujjú ingben megjelenni.
  • Őszi/téli temetés esetén a réteges öltözködés elvét tartsuk szem előtt. Ha nincsen például fekete kabátunk, kérjünk kölcsön valakitől pár órára, de ha egy mód van rá, ne menjünk temetésre piros dzsekiben.
  • A temetést követően induló gyászidő alatt korábban sötét vagy szürke gyászruha hordása volt szokás. Mára azonban ez a szabály lazult: mindenki addig hordja a gyászruhát, ameddig jónak látja.  Tehát, ha úgy érezzük segít nekünk, a fekete ruha temetésre és a temetés utáni időszakban is viselhető. A gyászidő kérdésében a hagyomány egyébként az elhunyttal való kapcsolat szorosságától függően különböző időtartamot „írt elő”. Szülők, házastárs elhunyta esetén 1 év, testvér, gyermek esetén fél év, nagyszülő esetén 6 hét volt a hagyományos gyászidő.
 

A halottak öltöztetése

Ha a haláleset otthon történik, a temetést lebonyolító cég csak úgy tudja átvenni az elhunytat, ha fel van öltöztetve. Ebben az esetben a szomorú feladat a jelenlévő hozzátartozókra hárul.
Kórházban történt elhalálozás, illetve az elhunyt korházba történő szállítása esetén az elhunyt öltöztetése, mosdatása, fésülése, adott esetben borotválása, balzsamozása a patológiai osztályon történik. A szertartásra szánt temetési ruha, gyászruha, ékszer ide kell, hogy megérkezzen, azokat ide kell behozniuk a hozzátartozóknak.
 
Ha a haláleset otthon következik be, első dolgunk a háziorvos értesítése. Ő megállapítja a halál beálltát és kiállítja a halottvizsgálati bizonyítványt. Ekkor kell hívnunk a temetkezési vállalkozót, aki elszállítja a holttestet. A továbbiakban a test tárolása, hűtése, temetés előtti öltöztetése az ő feladata, és a hozzátartozó költsége.
 
A temetés ruha holttestre történő feladása speciális tudást igényel, kegyeleti okok miatt is tiszteletteljes odafigyelés szükséges a művelet elvégzéséhez. A feladatra kiemelt figyelmet kell fordítani, ha az elhunyt jól látható módon, nyitott koporsóban lesz felravatalozva.  A temetkezési vállalatok képzett szakemberei legjobb tudásuk szerint azon vannak, hogy az elhunyt úgy jelenhessen meg a ravatalon, mintha csak aludna.
 
Egyebek mellett a megfelelő temetés ruha gondoskodik arról, hogy a test reprezentatív legyen, illetve arról, hogy ha az elhunyt rendelkezett a kérdésben, a végakarata szerinti halotti ruha kerüljön rá. Ellenkező esetben a család választja ki az elhunyt számára a végső öltözéket.