Temetesre ruha választási szempontok

A temetési ruha kérdése kapcsán két dologra kell mindenképpen figyelemmel lenni. Egyfelől a temetes ruha etikettnek megfelelően kell kiválasztani azokat a darabokat, amelyeket az elhunyt családjának tagjai, illetve a résztvevők a búcsúztatón viselni fognak. Bár a temetes ruha kapcsán elég egyértelműek és ismertek a protokolláris szabályok – senkinek sem fog meglepetést okozni, hogy a sötét, fekete ruhák temetésre az egyetlen jó választást jelentik -, azonban mivel nagyon szigorúan szabályozott a gyász ruha kiválasztásának és viselésének illemtana, a rengeteg részletszabály között könnyű elveszni. Márpedig ha temetésre ruha nem megfelelően kerül kiválasztása, kínos pillanatokat szerezhet magának az, aki azt gondolja, hogy elég annyit tudnia, hogy a fekete ruhák temetésre valók, és ha ezt tudja, mindent tud – az alábbiakban bemutatjuk, hogy ennél azért többről van szó. Ugyanakkor a temetési ruha kérdése a halottak öltöztetése kapcsán is felmerülhet, főleg ha az elhunyt koporsóban kerül végső nyughelyére, és a ravatalon jól látható módon kerül elhelyezésre – az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat is bemutatjuk.

Temetesre ruha választási szempontok, nők, férfiak, gyermekek esetén, és nem szokványos időjárási körülmények között

Mivel az ember temetése azon kevés pillanatok egyike az életben, amikor tényleg minden róla szól, az első és legfontosabb szabály a gyászruha kiválasztása kapcsán az az, hogy ha az elhunyt még az életében rendelkezett a kérdésben, akkor végakaratának megfelelően kell a temetési öltözetet kiválasztani. Tehát ha az eltávozott egyedi temetes oltozet viselését rendelte, vagy megfogalmazta a preferenciáit – pl. határozottan kifejezte, hogy szerinte a fekete ruhák temetésre közhelyes viseletet jelentenek, és ő a sajátján inkább tarka temetes oltozetet részesítené előnyben -, akkor eszerint kell választani, tehát ebben az esetben a temetésre ruha kérdése nem kérdés, mert a válasz borítékolva van.

Azonban ha az elhunyt másképp nem rendelkezett a temetesre ruha kérdése kapcsán, a főszabály az, hogy a sötét árnyalatú, konzervatív szabású, a test minél nagyobb felületét takaró temetes oltozet darabokat illik választani. Mivel a búcsúztatás éppen nem az az alkalom, amikor harsány vagy feltűnő ruházatban illik megjelenni – hisz az esemény az elhunytról, nem pedig a résztvevőkről szól - a gyász színe pedig a fekete, ezért csakis a sötét árnyalatú vagy fekete gyász  ruha számít illendő viseletnek. Férfiaknak fehér vagy fekete ing felett fekete/sötét öltönyt illik viselniük, fekete nyakkendővel, fekete zoknival, fekete cipővel. A nyitott, gumitalpú vagy sportcipő, szandál kerülendő, ahogy a farmer, a rövidnadrág, a rövid ujjú ing, a póló és a tarka zokni is. Férfiaknak tilos fejfedőt, pláne kötött sapkát, kapucnit hordaniuk. Ha az elhunyt olyan testület tagja volt, amelynek tagjai egyenruhát hordanak, az egyesületi társak, kollégák részéről szép gesztusnak számít temetési öltözet gyanánt ebben az egyenruhában megjelenni az eseményen. A női ruha temetésre ideális esetben – amellett hogy sötét árnyalatú vagy fekete – lehetőleg keveset mutat a lábból és a dekoltázsból, tehát nadrágkosztümöt, komplét, vagy kosztümöt érdemes választani, vagy lábszárig érő szoknyát fekete harisnya fölé: a miniszoknya, a nagyon magas sarkú cipő, a rövidnadrág, rövid ujjú ruha viselése illetlenségnek számít.

Nők hordhatnak kis kalapot, fátylat, fátyolos kalapot is. Közeli hozzátartozók a kabát hajtókáján vagy a bal karjukon gyászszalagot is kitűzhetnek. Gyermekek esetében nem mindenek felett álló elv a fekete ruha temetésre elve, azonban illik törekedni a temetési öltözet, a gyász ruha kapcsán a sötétebb darabok – fekete nadrág/fehér blúz, sötét ruha/fehér gallér - választására, és kerülni a mintás, vidám nyomatokkal tarkított öltözéket. Kerülendők a feltűnő, színes ékszerek, bizsuk is. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mibe illik menni nyáron temetésre. Nos, a nyári temetésre ruha kérdése kapcsán a válasz az, hogy a fekete nadrág/fehér ing viselése ajánlott, vagy olyan fekete színű daraboké, melyek kevésbé légáteresztőek, kevésébé izzadósak – a fekete ruha temetésre alapelvét tehát ebben az esetben is illik a lehetőségekhez mérten szem előtt tartani. Tilos szandálban, rövidnadrágban, rövid ujjú ingben megjelenni.

Őszi/téli temetés esetén a réteges öltözkedés elvét érdemes szem előtt tartani. A temetést követően induló gyászidő – szülők, házastárs elhunyta esetén egy év, testvér, gyermek esetén fél év, nagyszülő esetén hat hét – alatt sötét vagy szürke gyászruha hordása volt régebben szokásban, mára azonban mindenki addig hordja a darabokat, ameddig jónak látja azt: tehát opcionálisan a fekete ruha temetésre és a temetés utáni időszakban is viselhető.

A halottak öltöztetése

Ha a haláleset otthon történik, a temetést lebonyolító cég csak úgy tudja átvenni az elhunytat, ha fel van öltöztetve. Ebben az esetben a szomorú feladat a jelenlévő hozzátartozókra hárul.
Kórházban történt elhalálozás, illetve az elhunyt korházba történő szállítása esetén halottak öltöztetése, mosdatása, fésülése, adott esetben borotválása, balzsamozása a patológiai osztályon történik. A szertartásra szánt temetési ruha, gyász ruha, ékszer ide kell, hogy megérkezzen, azokat ide kell behozniuk a hozzátartozóknak.

Ha azonban az elhalálozás otthon történik, és nem kerül sor az elhunyt korházba történő szállítására, a temetés ruha feladása, előkészítése a temetési vállalkozó feladata (természetesen ha korházban történik az elhalálozás, akkor is van lehetőség az elhunyt temetési szolgáltató általi felkészítésére, kozmetikázásra, öltöztetésre, ékszerek elhelyezésére, balzsamozásra, halotti maszk készítésére stb). A feladat különösképpen akkor lényeges, ha ravatalon jól látható módon lesz a test elhelyezve, és megtekinthető állapotba kell hozni; egyebek mellett a megfelelő temetés ruha gondoskodik arról, hogy a test reprezentatív legyen, illetve arról, hogy ha az elhunyt rendelkezett a kérdésben, a végakarata szerinti halotti ruha kerüljön rá (illetve így érvényesíthetők a család preferenciái).

A temetes ruha holttestre történő feladása speciális tudást igényel, a rigid mortis (hullamerevség) ugyanis megnehezíti a test mozgatását, illetve kegyeleti okok miatt tiszteletteljes odafigyelés szükséges a művelet elvégzéséhez. Ezért ha ránk bízza a feladatot, minden esetben képzett szakember segítségét vesszük igénybe, hogy az elhunyt úgy jelenhessen meg a ravatalon, mintha csak aludna.