Görög koszorú állványon elhelyezve, rózsaszín virágokból kötve, fehér háttér előtt

Görög koszorú temetésre


A görög koszorú temetésre kiváló alternatívát jelent. Hisz a görög koszorú a sírkoszorúk szimbolikus gondolatát, az el nem múlást, hűen, mégis visszafogottan, elegánsan fejezi ki. Sajátosságainál fogva jellemzően az urnás temetésre virág kompozíciót, koszorút készíttetők körében népszerű a típus. Ugyanakkor nemcsak az urnakoszorúkat, hanem az egyedibb megoldásokat - a könny, szív alakú álló koszorú, álló görög koszorú kompozíciókat - is ezen díszek között találjuk. Formájában, díszítésben és felhasználási lehetőségeiben rendkívül változatos lehetőségeket biztosít. A búcsúztatások mellett méltó választást jelent évfordulók, névnapok, ünnepélyes megemlékezések alkalmával sírdíszítésre. Ugyanakkor advent, mindenszentek, vagy esküvők dísze is lehet.

Kialakítás, növényanyag


A típus alapja szabályos kör formájú, szalmával tömött hurka, alakját betonvashuzal és drótváz biztosítja. A koszorútestet vastag moharéteggel borítják és erre tűzdelik, bőséges választékban a takaró növényanyagot. A görög változatú művirág koszorúk esetében gyakran csak a moharéteg marad (vagy még az sem). Felhasználják a fenyő, a tiszafa, a tuja hajtásvégét, továbbá izlandi fehér zuzmót, lombos mohát, kövirózsát és táblás mohát. Továbbá erdei pajzsikát, hölgyharasztot, édesgyökerű páfrányt, kövifodorka leveleket, végül a fenyőtoboz pikkelyeit is.

Borítóként szépen díszít a babérmeggy, a borostyán, a vadszőlő vagy a fikusz félbevágott levele. Virágfejekből is tűzdelnek testeket, anyaguk bársonyka, rézvirág vagy a szárazkötésekből ismert szalma-, gomb- és sóvirág fejei (immortellák). A virágfejeken kívül súlypontosan díszítenek a cserjék termései. A fagyal fekete, a berkenyék piros fürtjei, a fehérlő hóbogyó, a magyal és a mahónia dekoratív hajtásvégei termésükkel.

Sírkoszorú változatok


Az elrendezéstől függően általában 10-80 szál virágot tartalmaz. Az alapra tűzött virágcsokrok és örökzöld hajtások súlyponti elhelyezése szerint a görög típusú sírkoszorúnak több változata is van.

Fejdíszes


Átmérője kb. 1 méter, a díszítés a koszorú 1/3 részét takarja, követve annak vonalát. Emlékművekhez illik, támasztva. A fejdísz borókaalapon ezüstfenyőhajtásból és sötét-bordó kardvirágokból, aszparáguszból állítható össze. Lehet világossárga fenyőtobozból a testen selyemfenyőhajtás kökénybogyóból kötött csokrok által kötni..

Oldaldíszes


Átmérője szintén kb. egy méter. A fejrész, a középpontból indítva a baloldalon helyezkedik el. Tűzdelt borostyánlevél koszorú, sárga rózsa fenyőtobozzal súlypontozva igazán szép, vagy nyúlfüle-levélből tűzdelt alappal, hosszú szárú piros gerberával. Az egyedibb, könyv, könny vagy szív alakú temetési koszorú kompozíciók eszerint az elv szerint épülnek. Támasztott formában használható, kisebb méretű sírok díszítésére is alkalmas

Ellensúlypontos


A két részre osztott kísérő díszítés hosszabbik ága a függőleges átlótól balra, a lábrésznél tűzdelt, szakaszon pedig jobbra haladva terjed. Ha függesztve helyezik el, a hosszabb fejrész a felülre kerül. Álló görög koszorú, pláne a könny, szív alakú álló koszorú esetében azonban megfordul és az emléklaphoz, szoborhoz, fejfához támasztva a díszítés nagyobbik ága lábrészeként szerepel. Fehér izlandi zuzmós alapra selyemfenyő hajtások kerülnek, kék fagyalbogyókkal. Babérlevél-alapra foltos levelű borostyánág is tűzhető, fenyőtobozos díszítéssel. Elsősorban téli díszítésre jók. Kőkeretes, kettős alacsony sírok díszítésére használják fel.

Kis koszorúk


Külön megemlítjük a kisméretű görög virágfüzéreket. Ezek a hamvasztás utáni búcsúztatásnál és a kolumbáriumok, urnasírok tartós díszítésére egyedül alkalmasak. Átmérőjük kb. 20 cm, ezért az urnás búcsúztatásra koszorút rendelők körében, mint urnakoszorú, népszerű választást jelentenek. Alapanyaguk fenyő, moha, babérlevél, apró levelű borostyán és immortella. Hamvasztás utáni búcsúztatásra a család babérkoszorúját selyemzsinórral, szalaggal díszítik vagy szalmavirággal, kövirózsával képezik ki. A tumba falánál kell felakasztani, míg a többi virágfüzér lejjebb kaphat helyet, támasztva.

A teljesség kedvéért említsük itt meg a művirág koszorú esetét. A papirlevélből, színes műanyagból készített lakkozott, termékeket érdemes mellőzni. Ezek még a kegyeleti érzéseket is meghamisítják, úgyhogy itt nem is pazarolunk rájuk több szót.

Színek


A rendelés során a virágszínek kiválasztása sem közömbös. Úgy kell megválogatni a koszorú virágokat, hogy színük az elhunyt életkorához illő legyen. Fiúgyermek sírján a fehér virágok, leánygyermekén rózsaszínűek domináljanak. Felnőtt nőknek sárgát vagy erős rózsaszínt, férfiaknak vörös koszorú virágokat illő rendelni. Házastársak egymásnak piros virágból is köttethetnek koszorút. Idősebbeknek bronzsárga, öregeknek lila vagy sötétbordó színű koszorú virágokat válasszunk. A fehér rózsa jelentése temetésre a minden vágy megszűnésének szimbóluma, bármilyen típusú szertartáshoz felhasználható.

Többféle virágból készült összeállításnál az egymáshoz közel álló árnyalatok együttese adja a legszebb harmóniát. Minden alkalomra megfelelő szín- és viráganyag-séma nem készíthető. Az őszinte érzés, a józan ízlés irányítsa választásunkat. Ugyanakkor készüljünk rá, hogy a virágok kiválasztását befolyásolja mindenekelőtt az, hogy mi vásárolható aktuálisan, az évszak függvényében. Továbbá érdemes figyelembe venni, hogy a temetés ünnepélyessége nem teszi lehetővé harsány színeIlentétek használatát.

Összefoglalva


A görög koszorú szinte minden esetben jó választást jelent. Koporsós búcsúztatás esetén is elegánsan, visszafogottan mutat. Annak pedig, aki urnás temetésre koszorút keres, ez a típus lesz a legjobb választása.