sírcsokor

Sírcsokor

 
Ha temetésre virágot vinne vagy küldenénk, egy elegáns sírcsokorral, - vagyis a koszorú szerényebb, mégis elegáns másával - mindig méltó módon fejezhetjük ki részvétünket. Ezeket a temetési csokrokat általában a temetésre vagy a hamvasztásra viszik vagy küldik, de a sír látogatásához is jó választást jelentnek. Ha a távolabbi rokonok, ismerősök keresnek temetésre virágot, ez a típus a legmegfelelőbb. Váz nélkül készítik, többnyire örökzöld (fenyő) ágak és vágott virág kombinációja. Általában 10-13 szál virág kerül bele.
 
A sírcsokor felirat tartalmazza a gyászolók rövid üzenetét, mely közvetlenül az elhunyt személyhez szól. Például "Nyugodj békében" vagy "Szeretünk".    A sírcsokrok néhány hétig maradnak életben az időjárás és a hely körülményeitől függően. A speciális téli sírcsokrok a tél színeivel, növényeivel, a fenyővel, a mohával harmonizálnak. Fontos, hogy ha a templomba, a ravatalozóba vagy a temetkezési irodába küldjük a temetés virágot, akkor a legszerencsésebb, ha a búcsúztató napján kézbesítik. Rendeljük meg őket időben, nehogy késve érkezzenek. Természetesen közvetlenül a búcsúztató előtt is megvásárolhatjuk a temető közelében a sírcsokrot, vagy a pár szál virágot.  
 

A sírcsokor fajtái

A temetési csokroknak két nagyobb típusuk van.
  • Elliptikus, félgömb alakú csokor
A temetés virág e típusának teljes szimmetriájú vázát lombos fák gallyaiból, páfrány levelekből, fenyőhajtásokból alakítják, keresztbe kötve. Fejrésze, nyele nincs. Az ovális formára megkötött alapot mahóniával töltik ki, és középpontjába mohagolyót helyeznek. Ebbe szurkáljak a fellazító zölddel csokorba kötött virágszálakat, sugaras elrendezésben. Általában nagy fejű virágok alkalmasak feldíszítésére. Koporsóba, ravatalra fektetve helyezik el.
  • Féloldalas csokrok
E típusnál a lombos gallyakból, fenyővégekből készítik az alapvázat, de itt a szimmetria egyoldalas, a keresztnek csak vízszintes ághosszai egyformák, így rombusz formájú csokrot kapnak. Mohagolyója nincs, a virágokat a vázba kötözik, hasonlóan a kitöltő zöldleveles anyaggal. A virágcsokrocskák fej fej mellett töltik ki a keresztet. A csokor alsó csúcsához szalagot kötnek. Ravatalhoz állítva helyezik el.
 
Természetesen mindkét típuson elhelyezhető sírcsokor felirat. A sírcsokrok virágai nem különböznek a körbekötött és állított koszorúformák nyári – téli időszakban beszerezhető növényanyagával.
 

A téli sírcsokor és a téli díszítés szabályai

A tél és a díszítés (a természetben) kissé egymásnak ellentmondó fogalmak. A tél nem a díszítés ideje, hanem a fényes nyár utáni megpihenés, a leegyszerűsödött életfunkciók kora. Télre a harsogó nyári színek fehérbe – minden szín összességébe - olvadnak össze, hogy aztán tavasszal újra kezdődjék a szétbomlás virágról virágra, ezer színváltozatban. Csak a méltóságteljes fenyők nem változnak, nem hivalkodnak sem télen, sem nyáron.
 
A téli fenyő, esetleg mohaborítás már anyaga miatt is meghatározza a megemlékezés alkalmi díszeit, a temetés virágait, melyeket a temetés, búcsúztatás alkalmával, vagy egy enyhébb téli napon tett látogatáskor helyezhetünk el szeretteink fejfájához, síremlékére. Zuzmóval borított fenyőágak, vagy néhány világos színű fenyőtoboz a lerakott örökzöld hajtások között egész télen át finoman díszlik. Azonban nemcsak esztétikai funkciója van.  Egyrészt megvédi a hant oldalát, fű borítását, egyéb növényzetét, a hó, a lemosódás kártételétől és a felfagyástól, másrészt az elbarnult krizantémszárak helyett a fenyők ezüstös zöldje a legszebb takaró.
 
Ha télen van a búcsúztatás, és a temetésre virágot vinnénk vagy rendelnénk, a fenyő alapú díszek mellett a téli sírcsokor a legjobb választás. Ezek a temetés virágok úgy vannak kialakítva, hogy stílusban a fenyőhöz és a téli fehérséghez igazodnak. Életük addig tart, amíg az erős fagy vagy hótakaró érkezése engedi. Pár szál fehér, bordó, vagy aranysárga fehér krizantémból vagy egységesen rózsaszínű, ezüstös szalmavirágból legyen a téli sírcsokor. Kora tavasztól már vihetünk nyíló begónia majd finom hóvirág csokrokat.
 

A sírcsokor elhelyezése

Az sem mindegy, hogyan tesszük le a csokrokat. A lefektetés szabálya: végével a fejtábla felé, fejjel előre – ne kötözzük semmire.
A növényanyag az egynyári virágok fogytával természetesen változik és a téli hónapokban az üvegházi nevelésű krizantémból, ciklámenből, nagy virágú szegfűből tevődik össze. Díszítenek hajtatott rózsával, gerberával, orgonával és fréziával is – ezek sajnos a kemény fagyban hamar tönkre mennek.
Ha a temetésre virág helyett koszorút vinnénk, a téli hangulatra, fagyos időjárásra tekintettel a tömött alapú görög típusú koszorúk jöhetnek számításba, mind a kolumbáriumra, mind az összes többi sírkialakításra. Ha ebben az időszakban név- vagy születésnapra, házasságiévfordulóra, vagy temetésre virágot keresünk, a fenyő, kövirózsa alapú, törpe növésű borostyánhajtás, mint a hűség jelképe a legjobb választás. Karácsonyra pl. a sárga fagyöngy és a magyal levélcsomó lucfenyő alapra vagy a magyal és vörös termése boróka gallyal mahóniás alapra kerülhet. Újévre taplógombák, fagyalbogyók ezüstfenyőággal, fenyőtoboz vagy izlandizuzmó-füzér díszítsen.
 
Temetői látogatás céljából vagy konkrét temetésre csokor helyett szalag, sírcsokor felirat is használható, elsősorban levelekből álló koszorúkon, fehér vagy lila színben.
Ha temetésre virágot választunk, tartsuk szem előtt, hogy általános recept nincs, a hivalkodásmentes jó ízlés, és arányérzék legyen az irányadó.