Sírcsokor

Ha temetésre virágot vinne vagy küldene, egy elegáns sírcsokorral, vagyis a koszorú szerényebb – mégis elegáns - másával mindig méltó módon fejezheti ki részvétét Ezeket a temetési csokrokat általában a temetésre vagy a hamvasztásra viszik vagy küldik, de a sír látogatásához is jó választást jelentnek. Ha a távolabbi rokonok, ismerősök keresnek temetesre virágot vagy azok, akik illendőnek érzik a megjelenést a búcsúztatón, ez a típus a legmegfelelőbb. Váz nélkül készítik, általában örökzöld (fenyő) ágak és vágott virág kombinációja, általában 10-13 szál virág kerül bele.

A sírcsokor felirat tartalmazza a gyászolók rövid üzenetét, mely közvetlenül az elhunyt személyhez szól, például "Nyugodj békében" vagy "Szeretünk".    A sírcsokrok néhány hétig maradnak életben az időjárás és a hely körülményeitől függően. A speciális téli sírcsokrok a tél színeivel, növényeivel, a fenyővel, a mohával harmonizálnak. Fontos, hogy ha a templomba, a ravatalozóba, vagy a temetkezési irodába küldjük a temetes viragot, tehát nem a búcsúztatóra érkezve helyben vásároljuk vagy visszük magunkkal, akkor a legszerencsésebb, ha a búcsúztató napján kézbesítik. Rendeljük meg őket időben, nehogy késve érkezzenek meg.

A temetési csokrok típusai

A temetési csokroknak két nagyobb típusuk van.
  • Elliptikus, félgömb alakú csokor: A temetes virág e típusának teljes szimmetriájú vázát lombos fák gallyaiból, páfrány levelekből, fenyőhajtásokból alakítják, keresztbe kötve. Fejrésze, nyele nincs. Az ovális formára megkötött alapot mahóniával töltik ki, és középpontjába mohagolyót helyeznek. Ebbe szurkáljak a fellazító zölddel csokorba kötött virágszálakat, sugaras elrendezésben. Általában nagy fejű virágok alkalmasak feldíszítésére. Koporsóba, ravatalra fektetve helyezik el.
  • Féloldalas csokrok. E típusnál a lombos gallyakból, fenyővégekből készítik az alapvázat, de itt a szimmetria egyoldalas, a keresztnek csak vízszintes ághosszai egyformák, így rombusz formájú csokrot kapnak. Mohagolyója nincs, a virágokat a vázába kötözik, hasonlóan a kitöltő zöldleveles anyaggal. A virágcsokrocskák fej fej mellett töltik ki a keresztet. A csokor alsó csúcsához szalagot kötnek. Ravatalhoz állítva helyezik el.

Természetesen mindkét típuson elhelyezhető sírcsokor felirat. A sírcsokrok viráganyaga egyzik a körbekötött és állított koszorúformák nyári – téli időszakban beszerezhető növényanyagával.

A téli sírcsokor és a téli díszítés szabályai

A tél és a díszítés (a természetben) kissé egymásnak ellentmondó fogalmak. A tél nem a díszítés ideje, hanem a fényes nyár utáni megpihenés, a leegyszerűsödött életfunkciók kora. Télre a harsogó nyári színek fehérbe olvadnak össze – a minden színek foglalatába -, hogy aztán tavasszal újra kezdődjék a szétbomlás virágról virágra, ezer színváltozatban. Csak a méltóságteljes fenyők nem változnak, nem hivalkodnak sem télen sem nyáron.

A téli fenyő – esetleg mohaborítás – már anyaga miatt is meghatározza a megemlékezés alkalmi díszeit, a temetes viragait – melyeket a temetés, búcsúztatás alkalmával, vagy egy enyhébb téli napon tett látogatáskor helyezhetünk el szeretteink fejfájához vagy kőtáblája elé. Zuzmóval rakott fenyőágak, vagy néhány világos színű fenyőtoboz a lerakott örökzöld hajtások között egész télen át finoman díszlik. Azonban nemcsak esztétikai funkciója van.  Egyrészt megvédi a hant oldalát, füvetzését vagy a növényzetét, a hó, a lemosódás kártételétől és a felfagyástól, másrészt az elbarnult krizanténszárak helyett a fenyők ezüstös zöldje a legszebb takaró.

Ha télen van a búcszúztatás, és a temetesre viragot vinnénk vagy rendelnénk, a fenyő alapú díszek mellett a téli sírcsokor a legjobb választás: ezek a temetes viragok úgy vannak kialakítva, hogy stílusban a fenyőhöz és a téli fehérséghez igazodnak - amíg az erős fagy vagy hótakaró érkezése engedi. Pár szálból: fehér, bordó, vagy aranysárga fehér krizanténből vagy egységesen rózsaszínű, ezüstös szalmavirágból legyen a téli sírcsokor, akár a rövid látogatásokkor leadott névjegy, áldozatos bizonyságul az érzelmek hűségéről. Koratavasztól már vihetünk nyíló begónia majd finom hóvirág csokrokat.

Az sem mindeg, hogyan tesszük le a csokrokat. Véggel a fejtábla felé, fejjel előre – ne kötözzük semmire.
A növényanyag az egynyári virágok fogytával természetesen változik és a téli hónapokban az üvegházi nevelésű krizanténből, ciklámenből, nagy virágú szegfűből tevődik össze, de díszítenek hajtatott rózsával, gerberával, orgonával és frazériával is – ezek sajnos a kemény fagyban hamar tönkremennek. Tehát ha a temetésre virág helyett koszorút vinnénk, a  téli hangulatra, fagyos időjárásra tekintettel a tömött alapú görög típusú koszorúk jöhetnek számításba, mind a kolumbáriumra, mind az összes többi sírkialakításra. Ha ebben az időszakban név- vagy születésnapra, házassági évfordulóra, vagy temetesre viragot keresünk, a fenyő, kövirózsa alapú, törpe növésű borostyánhajtás, mint a hűség jelképe a legjobb választás. Karácsonyra pl. a sárga fagyöngy, és a magyal levélcsomó lucfenyő alapra vagy a magyal és vörös termése borókagallyal mahóniás alapra kerülhet. Újévre taplógombák, fagyalbogyók ezüstfenyőággal, fenyőtoboz vagy izlandizuzmó-füzér díszítsen.

Temetői látogatás céljából vagy konkrét temetésre csokor helyett szalag, sírcsokor felirat is használható, elsősorban levelekből álló koszorúkon, fehér vagy lila színben.
Ha temetesre viragot választunk, tartsuk szem előtt, hogy általános recept nincs, a hivalkodásmentes jó ízlés, és arányérzék legyen az irányadó.