A halotti tor

 
A halotti tor nem más, mint egy, a temetést, búcsúztatást követően étteremben, a temető közelében lévő helyiségben vagy otthoni körülmények között megrendezett fogadás. A halotti toron való részvétel nem automatikus, meghívás után vehetünk rajta részt. A halotti toron lehetőségük van étel-ital fogyasztására, beszélgetésre, az elhunytról való megemlékezésre, az idő együttes eltöltésére.
 

A halotti tor eredete

A tor jelentése: bőséges, ünnepélyes eszem-iszom. A tor a régi, áldozati lakomák tovább élő hagyománya, melynek eredeti célja a halottak haragjának megelőzése, jóindulatuk biztosítása, az ismeretlentől – a haláltól – való félelem enyhítése volt.
A tor jelentése mára lényegesen átalakult. A halotti lakomát övező hiedelmekre sem sokan emlékezhetnek már – holott egy időben a lakoma megtartása kötelező erejű volt, és nagyon szigorú íratlan szabályok határozták meg a halotti tor illemtanát, a halotti tor ételek elkészítésének, elfogyasztásának szokásait. Mindez a hiedelemrendszer, hagyomány napjainkban azonban már alig él. A modern ember közösséghez és halálhoz való viszonyának átalakulása következtében ma már a halotti lakoma egyáltalán nem kötelező eleme a búcsúztatásnak, ugyanakkor mégis számos hasznos, praktikus érv szólhat a megtartása mellett.
 

Miért tartsunk halotti tort?

A halotti tor lehetőséget biztosít a temetés résztvevőinek, hogy találkozzanak, beszélgessenek, vigaszt nyújtsanak egymásnak, és az elhunyt családtagjainak.
  • Jó alkalom arra, hogy az esetleg egymástól távol élő rokonok, családtagok, ismerősök találkozzanak egymással, kötetlenebb körülmények között emlékezhessenek meg az elhunytról a hivatalos hangvételű temetéshez képest. Sokszor már szeretteink közelsége is enyhíti a gyász okozta feszültséget. Nem is tehetünk nagyon mást ebben a nehéz időszakban, mint hogy egyszerűen ott vagyunk egymás számára.
  • A halotti tor illemtanába olyan elemek is beleférnek, amelyek a formalizált gyászszertartás keretében illetlenségnek számítanának. Például viccek, történetek mesélése, az elhunyt kevésbé jó tulajdonságainak felemlegetése, alkoholfogyasztás stb..
  • Lehetőséget ad a temetésre távolról érkezők számára, hogy kipihenjék az út és a búcsúztatás fáradalmait, és halotti tor ételek, italok elfogyasztása által erőt gyűjtsenek a visszaúthoz.
  • Jó alkalomként szolgál arra, hogy az összegyűltek, az elhunyt rokonai, ismerősei együtt töltsenek egy-két órát.
 
A halotti tor tehát egy jó alkalom a kötetlen megemlékezésre, együttlétre, egyáltalán nem kötelező esemény. Bár a megszervezése erőfeszítéssel, lebonyolítása pedig anyagi kiadásokkal járhat, mégis sok előnye van, ezért sok család dönt a fogadás megtartása mellett. Nézzük, melyek azok a szempontok, amelyekre érdemes figyelni a tor megrendezése előtt!
 

A tor helyszíne

Először is azt kell eldönteni, hogy hol tartsuk a fogadás. A választás a vendégek számától, illetve a környéken található helyszínek elérhetőségétől függ.
  • Ha kevés meghívott lesz, és a vendéglátó vállalja a vendéglátással járó terheket – például a halotti tor ételek elkészítését vagy megrendelését -, a család házában is megtartható az esemény. Az otthoni vendéglátás a meghittség, ismerősség érzését nyújtja az egybegyűltek számára.
  • Az éttermek, illetve a legtöbb temető környékén megtalálható rendezvénytermek nagyobb számú vendégsereg fogadására is alkalmasak. Leveszik terhet a vendéglátó válláról, azonban ezeken a helyeken az összejövetel formálisnak tűnhet, és ilyenkor a résztvevők jellemzően csak egy-két órát maradnak.
  • Ha megfelelő az időjárás, a halotti tor illemszabályai egyébként nem tiltják, hogy ad hoc helyszíneken a szabad téren, akár parkban, ligetben, mint egy piknik kerüljön megrendezésre az esemény.
  • Ha valaki nem tudna dönteni a helyszínt illetően, érdemes konzultálni a temetkezési vállalkozóval, aki általában nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen fogadások szervezését illetően és tud segíteni a választásban.


A tor időpontja

A fogadásokat jellemzően a temetést követően szokás megrendezni, azonban gyakran a búcsúztatást után néhány nappal későbbre teszik az eseményt. Az sem ritka, hogy közvetlenül a temetés után egy nagyobb fogadást tartanak a családok, ahova minden résztvevőt meghívnak, majd néhány nappal később egy kisebbet, a közeli hozzátartozók számára.
 

A meghívás módja

Ha az összes temetésen résztvevő személy hivatalos az eseményre, nem kell mást tenni, mint a búcsúztató után bejelenteni a fogadást, a helyszínt, és útbaigazítást adni a helyszínre vezető legrövidebb utat illetően. Ha zárkörű a fogadás, érdemes diszkréten jelezni a meghívottak felé, hogy hivatalosak az eseményre.
 

Halotti tor otthon

Ha otthon kerül megrendezésre az esemény, érdemes előre gondoskodni a rendetlenség felszámolásáról, vagy arról, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő számú ülőhely. Célszerű valamilyen semleges háttérzenét játszani, esetleg az elhunytról videókat lejátszani, ha rendelkezésre áll ilyesmi. Jó ötlet lehet egy-két, az elhunythoz közel álló emléktárgyat, fényképeket elhelyezni a házban, vagy vázákban elhelyezni a temetésre kapott virágokat. Az étel-ital intézése kapcsán tanácsos lehet igénybe venni a megjelentek segítségét is.