Koszorú készítés otthon: különleges koszorúk mindenszentekre vagy a sírok ünnepeken kívüli látogatásához

Bár temetésen, búcsúztatón illik a koszorú készítést profi módon végző virágkötők által alkotott díszekkel megjelenni, különleges koszorúk mindenszentekre vagy egyéb ünnepekre, illetve az ünnepeken kívül, a sírok látogatása céljából otthon is elkészíthetők néhány eszköz, némi kreativitás és kézügyesség birtokában: egy egyszerű őszi koszorú vagy toboz koszorú összeállítása tényleg gyerekjáték, és ezek nemcsak a sírra helyezhetők el, hanem az otthonunk teljes értékű díszei is lehetnek. Ugyanakkor a saját kézzel történő koszorú készítése lehetőséget ad arra is, hogy az elhunyt személyére szabott jelleget kölcsönözzünk a halottak napi vagy mindenszentek koszorú kialakításának – a piacokon, boltokban fellelhető példányok ugyanis gyakran sablonosak, semmitmondóak. Nézzük mit kell tudni és mire van szükség ahhoz, hogy az ünnepi, halottak napi koszorú, a dísz amit a temetőbe viszünk, amikor meglátogatjuk az elhunytakat, gond nélkül készülhessen el otthon.

A legfontosabb alapszabály

Mindenekelőtt egy általánosan érvényes szabály a legtöbb virágfüzér, így a halottak napi koszorúk vagy a mindenszentek koszorúk testének és nyílásának arányáról: laza, sötétvirágos kialakítás esetén az arányok egyformák (1:1), tömör, világos virágokból készült kialakítás esetén a nyílás nagyobb (1:1,6); ez a tömör, sötét anyagból kötött esetben is így van, azonban kisebb különbséggel (1:1,3)

Típusok

Az alábbi három változat a legfontosabb:
 • Szabályosan körbekötött. Alapja 40-100 cm átmérőjű. Vékony huzallal csomózott lombbal (tölgy, kőris, pünkösdi rózsa), vagy örökzöld hajtásvégekkel (boróka, tuja, tiszafa mahónia, luc-, ezüst-, jegenye-, selyemfenyő) borítják tömötten, hogy megfelelő formája kialakuljon, majd a drót koszorú alap felső felületébe huzalszálakkal erősített virágfejeket tűzdelnek és kötnek le a drótvázhoz, egyenletes sűrűséggel. A virágfejek közé egyéb lazító kötészeti anyag is használható (fátyolvirág, díszfű).
 • Körvonalas súlypontos: Abban különbözik az előbbitől, hogy az azonos alap 2/3ad részét tűzdelik egyszínű, általában fehér virágból, 1/3-nyi területén pedig fejrésznek körsugaras, súlypontos csokrot alakítanak ki hosszabb szárú virágokból, úgy hogy a leghosszabbak a koszoru felé nézzenek. tehát tulajdonképpen felülről lefelé borulnak. Végül a csokor közepére rövid szárú, sötétebb tónusú virágok kerülnek aszparáguszzölddel díszítve.
 • Állított, kötözött: Zöld alapja hasonló az előzőéhez, azonban egy kisebb átmérőjű, mogyoróvesszőkből kötözött, kör alakú vázat erősítenek rá 45 fokos szögben felfelé állítva, melyet szintén lombbal, fenyővel töltenek meg. Ide kerül körös tűzdelésben a hosszú és rövid száras csokorkombináció domború párna formájában.

Eszközök, hozzávalók

Függetlenül attól, hogy a koszorú mindenszentekre, halottak napjára, vagy más alkalomból készül, az alkotáshoz biztosan szükség lesz bizonyos eszközökre, alapanyagokra – ezeket érdemes összeszedni előre, mert ha a munka közben kell a boltba szaladgálni, az nagyon frusztráló tud lenni. A legfontosabb az alap: a legnagyobb kihívást általában ennek elkészítése jelenti –a gally, a vessző, a szalma vagy a drót koszorú alap előállítása nyilván speciális anyagok meglétét igényli, tehát ezeket érdemes beszerezni a virágosnál vagy hobbiboltban. Ha a váz megvan, márcsak moha darabokra vagy fenyőágakra, illetve ezek rögzítéséhez eszközökre, pl. hajtűkre lesz szükségünk, hogy a moha koszorú alapot vagy a fenyő koszorú alapot megépíthessük. Mindkettő illatos, természetes, esztétikus, viszonylag sokáig megmarad, tehát ha a koszorú mindenszentekre vagy halottak napjára készül, és bírnia kell a virágfüzérnek a hideget ez a két típus tévedhetetlen választás: az őszi koszorúk legtöbbje erre az alapzatra épül. A toboz koszorú alap szintén könnyen elkészíthető otthon. Csak ré kell fűzni egy drótra a kifúrt tobozokat, melyek erdőben, sírkertben séta közben is összeszedhetők, ragasztóval megerősíteni a kötést, és kész is a toboz koszorú alap, ha pedig erre a toboz koszorú alapra további díszeket varázsolunk, ki is pipálhatjuk a toboz koszorú készítése otthon programpontot.) Ha nem ragaszkodunk az élő növényekhez, praktikus megoldást jelenthet a műmoha vagy műfenyő koszorú alap is.

A munkához feltelenül szükségünk lesz a következő eszközökre:
 • Természetesen virágokra (zöldanyagokra), melyek lehetnek igaziak, vagy műanyagból készültek; a választás a személyes ízlés és preferenciák, a szezonalitás függvénye; ha levendula koszorút szeretnénk, értelemszerűen levendulára lesz szükségünk, ha soha el nem hervadó mindenszentek koszorút szeretnénk előállítási, művirágra stb.
 • Vágóeszköz: ha valódi virágot használunk, a szárak levágásához nagy teherbírású olló fog kelleni, ha vastag, fás szárú növényeket, metszőolló; ha művirágot, akár egy drótvágó is jól jöhet.
 • Virágszalag, virágdrót a virágok rögzítéséhez, kampó készítéséhez
 • Szalag, amelyből masni készíthető, illetve amelyre üzenet helyezhető el
 • Vágott virág tápanyag, mellyel meghosszabbítható a virágok élettartama

Függetlenül attól, hogy milyen célt fog szolgálni a dísz – mondjuk halottak napi koszorú temetőbe megy, vagy a különleges koszorúk mindenszentekre projektünk keretében otthonra is készítünk egy példányt – a munka során a következő lépéseket kell követni.

6 egyszerű lépés, ha a koszorú mindenszentekre vagy más alkalmakra készül otthon
 • Az alapkialakítás kiválasztása: a neten keresgélve kismillió ötlet, forma, alak között könnyű megtalálni az igazit; ha az alapkialakítás megvan, el kell dönteni, hogy milyen virágokat fogunk használni. Fontos megjegyezni, hogy általában több virágra van szükség annál, mint amennyit elsőre eltervez az ember.
 • Virágok előkészítése: akár igazi, akár művirágokkal dolgozunk, érdemes előkészíteni, elrendezni őket: levágni a szárakat, vagy úgy elhelyezni a növényeket, virágokat, hogy kézre essenek.
 • A virágok rögzítése, elrendezése: ez a lépés történhet a virág drótozásával, a virágfej dróttal történő áttűzésével, kötöző zsinorral, ragasztópisztollyal. Kezdő virágkötők esetében érdemes lehet fénykép alapján dolgozni. Ez segít abban, hogy tetszetős módon elrendezhetők legyenek a virágokat, és ne úgy nézzenek ki, mintha csak „bedugtad volna” őket a virágfüzérbe
 • A zöldanyag hozzáadása: a zöldek, melyek kontrasztos színeket adnak az elrendezéshez, hozzáadhatók a virágok elhyelezése előtt és után is.
 • Szalagok, masnik hozzáadása (opcionális): ezek készen is megvásárolhatók, otthon is elkészíthetők, a jó ízlés, a mértéktartás az irányadó az elhelyezésükkor.

A fentiek figyelembevételével bátran bele is vághatunk az őszi koszorú, a levendula koszorú stb készítéséhez