Álló koszorú cseresznyefa színű háttér előtt fektetve

Az álló koszorú


Az álló koszorú temetési koszorúként szolgál elsősorban, bár egyéb események, például nemzeti ünnepek díszeként is használatos. Ahogy a neve is sugallja, áll, mégpedig a saját, épített keretén. Mivel ez a típus képviseli a temetési koszorú méretek között az XL-es változatot, a legmagasabb/leglátványosabb kompozíciónak ez a típus tekinthető. Általában a közeli családtagok, hozzátartozók rendelik meg. (És helyezik el, hisz kegyeleti szempontból az ő fájdalmuk, gyászuk a legnagyobb.)

Rendszerint a ravatalt, a szertartás termét díszíti. Bár a sírhelyen is elhelyezhető, nagy méreténél fogva inkább a koporsós temetések kelléke. Az álló koszorú rózsából vagy bármilyen alkalomnak megfelelő virágból – kardvirágból, gerberából, kálából, szegfűből, krizantémből - is állhat. A koszorú készítés során a virágszálak számát, típusát, a kiszállítás idejét, helyét kell megadnunk a rendelés keretében.

Az álló koszorúk jellemzői


Magassága általában 80 cm-nél kezdődik. Az átlagos termékek 100-120 cm-esek, de akár 250 cm-es nagyságot is elérhetnek. Átmérőjük 100 cm körül van. Alaposan fontoljuk meg a méreteket ezen virág koszorú megrendelésekor (is).

Ha az álló koszorú temetésre lesz megrendelve, a mérete nem lehet nagyobb a gyászoló család által rendelt temetői koszorúknál. Vagyis ha ezek nem mi vagyunk, az a biztos, ha kisebb méretű példányokat kérünk. Érdemes figyelemmel lenni arra is, hogy milyen típusú szertartáson fogunk részt venni. Például urnás temetés esetén, amikor a hely kevés, a virágfüzérek nem lehetnek nagyok, különben eltakarják az elhunytat. Illetve a közeli hozzátartozók által elhelyezett díszeket.

A temetői koszorúk ezen álló típusa általában drótból és vesszőből álló üres vázon, fenyő alapon készül. Ezt az alapot örökzöldekkel tömik ki a végső térbeli forma elnyerése érdekében. Ez a forma álltalában kör, esetleg ovális alakot vesz fel, de lehet csepp, esetleg szív formájú is. Végül a virágszálak, zöldanyagok, díszlevelek, illetve a szalagok kerülnek rá. 40-50 fokban döntött, vertikálisan helyezkedik el a ravatal vagy a sír előtt. Ezért a virágos része csak szemből illetve oldalról látható.

A virágok száma, fajtái


Az álló virágfüzérekbe minimum 30 szál koszorúvirág fűzhető. Azonban minél több virág díszíti, annál előkelőbb hatást kelt, vagyis kerülendő a nagy méretű alapon/kevés virág típusú kialakítás. Ugyanis szegényes és aszimmetrikus esztétikai élményt eredményez. Ennélfogva akár 100 szál virág is lehet a díszben - a nagyon nagyméretű példányok esetében ennél is több. Sokan a virágszálak számát az elhunyt kora szerint határozzák meg.

Az, hogy a dísz milyen virágokat tartalmazzon, többféleképpen – a virág üzenete, vagy a színelmélet - alapján is megválaszolható. Az álló koszorú rózsából szegfűből, kálából, gerberából, kardvirágból vagy krizantémből állhat. A tévedhetetlen krizantém, szegfű, rózsa, kála, orchidea, a gerbera mellett választhatjuk természetesen akár az elhunyt, vagy az elhunyt családjának kedvencét is. A virágoknak és a színeknek is megvan a jelentése. Ha az álló koszorú rózsából készül, az a szeretet, a szerelem jelképe. A liliom az ártatlanság és tisztaság, a tulipán a fiatalság szimbóluma.

A színek


A virágok színei is jelentéssel bírnak. A fehér koszorú az ártatlanságot, a tisztaságot jelképezi. A piros szín is kifejezetten alkalmas a búcsúzásra. A szeretet, a szerelem jelképe, ezért általában az elhunyt párja, a szülei vagy a gyerekei választják ezt a színt. Ha az álló koszorú temetésre készül, érdemes két színből összeállítani, több szín esetén a színkör alapján kiválasztani az árnyalatokat. Az egymáshoz közel álló árnyalatok együttese adja a legszebb harmóniát. A vegyes színekből álló díszek azt üzenik nekünk, az élet győzedelmeskedik a halál felett. Férfias színnek számít a sárga, a kék, a narancs és ezek kombinációja.

Figyelemmel kell lenni ugyanakkor a színek megválasztása során az elhunyt életkorára is. Fiúgyermek sírján fehér koszorú virágok, leánygyermekén rózsaszín szálak domináljanak. Felnőtt nőknek sárgát, erős rózsaszínt, férfiaknak vörös virágokat (rózsa szegfű) illik rendelni. Idősebbeknek bronzsárga, öregeknek lila, sötétbordó színű virágokat válasszunk.

A jó ízlés és modor további szempontjai


Volt már róla szó, de fontos hangsúlyozni, az álló temetői koszorúkat a közvetlen családtagok szoktak készíttetni. Ugyanis ezek a szertartás központi díszei, elmaradhatatlan kellékei. Az álló, nagyméretű, látványos kialakítása miatt ugyanakkor védelmezőleg áll a hozzátartozók és a koporsó előtt. (Az első sorban állók tekintete erre néz.) Fontos, hogy diszkrét, visszafogott stílusú legyen a dísz - hivalkodást, a túlzás, a feltűnéskeltes sosem illik a szomorú alkalmakhoz.

Ha az álló koszorú temetési koszorúként szolgál, a legtöbb virágbolt a helyszínre is szállítja a díszt. Így ez esetben csak annyi a dolgunk, időben odaérjünk. Ha a kiszállítás valami miatt nem lehetséges, akkor legalább 20 perccel a temetés kezdete előtt meg kell jelennünk a ravatalozóban. Itt a család díszei köré kell a mienket elhelyeznünk. A szertartás megkezdése után már kifejezetten illetlenség a ravatal köré koszorút elhelyezni.