Tudnivalók a hamvak hazavitele és az otthoni környezetben való szétszórásuk, illetve a szóróparcella területén történő bemosásuk kapcsán

A hamvasztást követően az urnával a kezében a család többféle úton indulhat el. A hamvak hazavitele jelenti az egyik utat. Ha ezt az utat választja, az urna otthoni elhelyezése mellett lehetősége nyílik a hamvak anyatermészetben történő szélnek eresztésére, bemosására. Bár ebben az esetben a hamvak szórása törvény által szabályozott, viszonylagos szabadásgot élvez a család a részleteket illetően. Ilyenkor opcionálisan, az urna tartalma, a hamvak szétszórása folyóba merítve is megtörténhet, vagy akár az udvar hátsó részén is elhelyezhetők a maradványok. A szertartás ilyenkor akár egészen elmaradhat, de ha úgy érzik a hozzátartozók helyesnek, egymás között maradéktalanul meg is rendezhetik.

Elképzelhető, hogy szeretne a család formálisabb szertartást, de el tudja képzelni az életet a temetői búcsúztatás és/vagy síremlékgondozás terhe nélkül. Ebben az esetben a hajós temetés lesz a legjobb választása. Ilyenkor a szertartás és maga a bemosás egy hajó fedélzetén történik anélkül, hogy fizikai síremlék maradna az elhunyt után. A hamvak Dunába szórása a leggyakoribb helyszín, azonban más természetes vizek felszínén is megvalósítható. (Legalábbis ahol erre rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra, praktikusan egy hajó.) A hamvak Dunába szórása kapcsán egyébként itt írtunk a módszerről részletesen.

A szórás legkonzervatívabb, szertartásos, emlékállítással járó módját jelenti a temetőben történő bemosásos temetés. Ekkor a búcsúzás a temetőben az erre a célra kijelölt parcella – pl. az Újköztemető Szóróparcella vagy az Óbudai Temető Szóróparcella – területén történik.

Az alábbiakban az urna hazavitele és a hamu otthon vagy az anyatermészetben történő "házilagos" elszórása kapcsán nézzük meg a tudnivalókat. Illetve a szóró parcella területén történő bemosásról is szólunk pár szót. Bár a hajós temetést külön tárgyaljuk, biztos, ami biztos, az oldal végén erről is elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A hamvak szórása temetői szóróparcellában 

Ha sírkertekben, például az Újköztemető szóróparcella vagy az Óbudai Temető szóróparcella területén történik a búcsú, van lehetőség polgári vagy egyházi szertartás megrendezésére. (Természetesen az Újköztemető és az Óbudai Temető szóróparcella meleltt más temetők is rendelkeznek ilyen célú kertekkel, azonban ez a kettő a legismertebb.)

Előnyök

Ha a család ezt a lehetőséget választja, minden a hagyományos búcsúztatásokhoz hasonlóan történik. Annyi különbséggel, hogy mivel az elhunyt földi maradványai véglegesen és azonnal visszakerülnek a természetbe, nincs szükség sírhely megváltására. (Ugyanakkor csekély összegért cserébe - pld egy közös fa oszlopba az elhunyt neve bevésése által - szerény emlékmű állítható.) Ez azonban csak a praktikus szempontok egyike. Az ilyen, ún. bemosásos temetés előnyei ugyanis igen számosak. Ilyenkor a későbbiekben nincs szükség a sír gondozására, illetve urna, sírkő, fejfa vagy kereszt megvásárlására. Ha van sír (és benne hely), a sírhely megnyitására, a feliratok átírására sem kell időt/pénzt költeni stb.

Gyakori, hogy a család szeretne klasszikus búcsúztatást, viszont nem ragaszkodik, hogy az elhunytnak a temetőben fizikai formát öltő emléket állítson. Ebben az esetben érdemes ezt az alternatívát választani. (Feltéve, hogy az elhunyt nem rendelkezett másképp.) Praktikus megoldást jelent az azonnali és a később felmerülő járulékos költségek minimális szinten tartásához. Mindeközben pedig mégiscsak méltó módot biztosít az elhunyttól való elbúcsúzáshoz.

Fontosabb tudnivalók, árak

A legfontosabb tudnivaló itt az, hogy Budapesten november 19. (vagy ha tartós fagy köszönt be, nov. 19. előtt) - és március 15. között a hamvak diszperziója nem végezhető el „csak úgy”. A művelet az Újköztemető Szóróparcella, illetve a Fiumei úti sírkert területén engedélyezett – mégpedig nem jelentéktelen téli felár ellenében. Tehát a többi helyen, például az Óbudai Temető Szóróparcella területén a diszperzió ebben az időszakban tilos.

Ha a család ezen alternatíva mellett dönt

  • az ügyinézési díjjal (ami tartalmazza a halottvizs. biz., az anyakönyv. kivonat beszerzésének költéségét, a halálozás Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé történő bejelentését)
  • a hamvasztás, és a kapcsolódó kiegészítők díjával
  • a holttest szállításának díjával
  • valamint a szertartás díjával kell számolnia.

Természetesen az összes kapcsolódó intézési feladatot elvégezzük Ön helyett.

A hamvak hazavitele

Ha az urna kézbe kapása utána annak házban történő elhelyezése mellett határoz a család, minden további nélkül maradhatnak a maradványok a lakásban is. Ez egy teljes értékű, abszolút korrekt megoldás, nincs érv amellett, hogy miért ne tartsuk otthon a hamvakat. Az urnák díszesek, hermetikusan zártak, szép és praktikus emléket állíthatunk velük az elhunyt emléke számára.

Mindazonáltal ha a haza visszük a hamvakat, diszperzió (szétszórás) mellett is dönthetünk. Ebben az esetben a család a szorast maga végzi el az általa kiszemelt, vagy az elhunyt által meghatározott helyen. Ilyenkor a klasszikus, temetői szertartás lebonyolítására értelemszerűen nincs mód. Tehát ha a család úgy gondolja, a ceremóniával járó plusz költségek is megspórolhatók. (A temetőben vagy templomban történő fizikai emlékállítással járó kiadások mellett). Ugyanakkor a házban/udvaron történő szoras is épp olyan szép és megható tud lenni, mint egy klasszikus ceremónia. Rendezhetünk ünnepélyes szertartást, beleértve a verseket, beszédeket és imákat is. De akár egészen fesztelent is, ha úgy érezzük, hogy az jobban illene az elhunythoz.

Egyébként maga a szórás kifejezés félrevezető, mivel a halotti hamu valójában nem hamu, hanem zúzott csonttöredék. Ráadásul a folyamat tipikus ábrázolásával ellentétben általában nem egy szépséges felhőként úszik tova a levegőben. A valóságot talán a legélethűbben A nagy Lebowski című film vége felé játszódó fekete humorú jelenet ábrázolja. Walter és cimborája a harmadik főszereplő, Donnie hamvait próbálják széthinteni az óceán fölött, amihez egy kiürült kávésdobozt használnak urnaként. Igen ám, de a szél elkapja Donnie maradványait, és jó részét az arcukba szórja. Más elbeszélések arról számolnak be, hogy a maradványok nem akartak eloszlani a várt módon, hanem egy tömbben hullottak a tengerbe. Szóval ez nem olyan könnyed és tetszetős dolog, mint ahogy a „hamvak szórása Balaton" kifejezésből gondolnánk.

Mielőtt azonban bármilyen döntést hoznánk arról, hogy hol/mikor/hogyan szeretnénk szétszórni szerettünk földi maradványait, nem árt tisztázni néhány szabályt. A hamvak szórása kormányrendelet által szabályozott. Előírások rendelkeznek a hol lehet a hamvakat szétszórni kérdését illetően is. Ha az urnát a házunkban szeretnénk elhelyezni, akkor is be kell tartanunk bizonyos szabályokat.

Szabályok, fontosabb tudnivalók

Ha haza szeretnénk vinni az urnát, ezt egy, a hamvak hazaviteléhez szükséges nyilatkozat kitöltésével tehetjük meg. Ráadásul vállalnunk kell, hogy otthonunkban minden családtagnak lehetőséget adunk a látogatásra. (Illetve hogy számukra is elérhető helyen ássuk el, illetve szórjuk szét a hamvakat.) A temettetőnek be kell mutatnia a halotti anyakönyvit kivonatot vagy a halottvizsgálati bizonyítványt az ügyfélszolgálat munkatársának vagy temető gondnokának. Ezek igazolást állít ki az urna átadásáról. Az igazoláson fel kell tüntetni, hogy hol fogják elhelyezni a hamvakat tartalmazó urnát. Kormányrendelet mondja ki azt is, hogy temetőn kívüli ingatlanon a hamvakat csakis a tulajdonos előzetes hozzájárulása után lehet szétszórni.

Ha az elhunyt személy halála előtt nem nyilatkozott erről, akkor minden rokonnak hozzá kell járulnia a szélnek eresztéshez. Ehhez az érintett terület tulajdonosától is engedélyt kell szereznünk. Vagyis ha nem saját ingatlanon történik, a hamvak szétszórása engedély nélkül illegális tevékenység.

A hamvak vízbe szórása engedély nélkül szintén nem törvényes, bár ebben az esetben vannak kivételek. A Dunán, legális az ilyen típusú szertartások megrendezése, tehát a hamvak Dunába szórása engedély nélkül is lehetséges. (Más nagyobb folyók esetében is hasonló a helyzet, tehát a például a hamvak szórása Tiszába engedély nélkül is lehetséges.) Mindenesetre tanácsos nagyon körültekintően eljárni, mert a hajósok, kajakosok ritkán örülnek, ha egy adag port kapnak az arcukba.

Népszerűbb módszerek

Ha szerettünk hamvait szétszórva kívánjuk örök nyugalomra helyezni, akkor valószínűleg az alábbi módszerek valamelyikét fogjuk használni. Mielőtt nekilátnánk, ellenőrizzük a helyi hatóságoknál, hogy nincs-e akadálya a maradványok elhelyezésének a kívánt helyen.

Szélnek eresztés

Valószínűleg ez áll a legközelebb ahhoz, ami a legtöbb ember fejében él a hamvak szórasaról. A maradványokat szóró hengerből öntik ki, hogy a szél szétterítse őket. Ügyeljünk arra, hogy először ellenőrizzük a szél irányát, és arrafelé hintsünk. A maradványok nagy része csak rövid utat tesz meg mielőtt a földre esne. Vagyis a könnyebb, porszerű részecskék szürkés felhőben oszlanak el. (Lásd még „hamvak szórása természetben”, „hamvak szórása erdőben”)

Gereblyézés

A hamvakat az urnából egyenletesen öntik a laza talajra. Utána az elhunyt családtagjai és szerettei egyenként gereblyézik a hamvakat a földbe. Ügyeljünk arra, hogy a szóró hengert a talajhoz közel fogjuk a szél miatt. Ha a szertartást úgynevezett szórókertben rendezik, akkor valószínűleg ezt a módszert fogják használni.

Vízi temetés (pl. hamvak szórása Balatonba „saját kezűleg”)

A hamvakat az elhunyt által szeretett folyóba vagy tóba szórják. Ennél a módszernél a legesélyesebb, hogy a földi maradványok a gyászolókon fognak kikötni, vagy a hajó oldalához tapadni. Ezért ajánlott biológiailag lebomló urnát használni. Léteznek olyan speciális hamvvedrek, amelyeket kifejezetten úgy terveztek és gyártottak, hogy gyorsan lebomoljanak a vízben.

Légi temetés

A hamvakat a levegőből, egy speciálisan tervezett repülőgépről szórják szét. Az elhunyt hamvait a hozzátartozók is elkísérhetik, és fentről nézhetik végig, amint a maradványok virágszirmok kíséretében távoznak a levegőbe. Ugyan a módszer exkluzívnak hangzik, meglepő módon akár egy koporsós temetés ára alatt is elérhető lehet.

Díszek készítése

A maradványokból emléktárgyak, ékszerek készíthetők, sőt speciáis körülmények között, a hamvakból gyémánt is előállítható.

Biotemetés

Környezettudatos megoldás is egyben a folyamatosan népszerűsödő "biotemetés". Ez azt jelenti, hogy a hamvakat egy lebomló urnában ássák el, és föléjük valamilyen növényt, általában fát ültetnek. Növekszik a száma a repülőgépes szórásoknak is, ami ugyan exkluzívnak hangzik, meglepő módon akár egy koporsós temetés ára alatt is elérhető lehet.

Hajós búcsúztatás

Egyre elterjedtebb alternatívát képvisel az elhunyt maradványainak vizi járműről történő diszperziója. Ebben az esetben a hamvak szórása Dunába (egyéb folyókba, Balatonba) egy speciális hajóról történik. (Bár a szorás kifejezés ebben az esetben nem pontos. Hisz egy biológiai úton lebomló hamvvederben vannak elhelyezve a maradványok. Vagyis ebben a tartóban süllyednek le a folyó vagy a tó fenekére a szertartás végére).

Előnyök

A hajóról történő búcsúztatás előnyei számosak. A legfontosabb, hogy ha az elhunytat/családot valamilyen emlék/pozitív érzés köti a folyóhoz/tóhoz, ezt a módszerrel méltó módon fejezheti ki. A hajón történő temetés során lehetőség van a klasszikus temetői búcsúztatások, szertartások elvégzésére, sőt a tor megrendezésére is. Tudni kell, hogy ezek a vízi járművek rendszerint vendéglátói kapacitásokkal is rendelkeznek. A hajóról történő búcsúztatás további előnye, hogy a szertartáson részt vevők végig együtt maradnak, amíg a hajó kiköt.

Erre a típusú eljárásra rendszerint hamarabb is lehet időpontot kapni, mint egyéb típusok esetében. Természetesen a hajó télen fűtött, nyáron hűtött környezetet biztosít. Egyszóval jó választást jelent a módszer, ha ünnepélyes, emelkedett módon kíván a család elbúcsúzni az elhunyttól. Ugyanakkor ezt a búcsút a fizikai emlékállítással járó költségek és kötöttségek nélkül szeretné elvégezni.

A búcsúztatás menete

A ceremónia rendszerint úgy történik, hogy a hozzátartozók a szertartás előtt kis idővel megérkeznek a kikötőbe. Ezt követően felszállnak a hajóra a szertartásvezetővel – pappal, lelkésszel, világi szónokkal – együtt. Az elhunyt hamvait tartalmazó biournát vagy mi adjuk át a hajó kapitányának, vagy az egyik családtag. (Konkrétan az, aki korábban a hamvvedret elhozta az irodánkból.)

Amikor a hajó a temetés helyszínére ér, a személyzet a hamvvedret a folyó/tó vízére helyezi, amely elmerül a habok között. Ugyanekkor kerül sor a megemlékezők által hozott virágok elhelyezésére is. Ha tehát felmerül a kérdés a szertartás előtt, hogy milyen virág illik szórásos temetésre, a válasz az, hogy lebomló. (Vagyis vagy természetes vagy lebomló műanyagból készülő). Végül a hajó kiköt, a ceremónia pedig befejeződik.

Költségek

Ha ezen alternatíva mellett dönt a család, akkor

  • az ügyintézés díjával (iratok beszerzése)
  • a krematóriumi költségekkel
  • a holttest szállításának díjával
  • a szertartás díjával
  • a vízügyi hatóság engedélyezési díjával
  • valamint a környezetbarát bio urna díjávalkell számolnia.

Természetesen ebben az esetben is elvégezzük az összes ügyintézéssel kapcsolatos feladatot Ön helyett.

Összegezve

Az emberi hamu szélnek eresztése ősrégi hagyomány, valószínűleg olyan régre nyúlik vissza, mint maga a halottégetés. Megfizethető, praktikus, mégis méltó, ünnepélyes alternatívát jelent. Nem is csoda, hogy az búcsú ezen formája, mint a temetés, a halottaktól való elköszönés alternatív módja egyre gyakoribb.

A hagyományos temetkezés egyre inkább kimegy a divatból, mivel igen költséges, és a halottakhoz kötődő szokások is változóban vannak. Ezzel együtt a sírhelyek utólagos megváltására is egyre kevesebben hajlandóak. Így gyakorta előfordul, hogy a halottakat huszonöt év „végső nyugalom” után eltávolítják a sírból.

Lassanként átalakul a sokmilliárdos temetkezési piac. A hamvasztást egyre kevesebb rejtély és tévhit lengi körül. Sőt, hiába tiltakoznak az egyházak és a sírhelylobbi, egyre többen viszik magukkal a hamvakat. Roppant népszerű a hamvak diszperziója földön, vízen és levegőben.

Egyre nagyobb teret hódítanak az alternatív megoldások, a hamvakat egyre több család viszi el magával. Ez persze se a temetőknek, se a templomokban urnahelyekkel is kereskedő egyháznak nem tetszetős megoldás. Ezért nyomást próbálnak gyakorolni a hamvak elvitelének betiltása érdekében, Magyarországon azonban egyelőre nem fenyeget ilyen veszély.