temetés

Temetés 

Mindenekelőtt engedje meg, hogy részvétünket fejezzük ki szerette elvesztése felett érzett gyászában. Fájdalmával nincs egyedül. Pontosan tudjuk, hogy a szeretett személy elvesztése a legtragikusabb emberi tapasztalatok egyike. A reménytelenség, szomorúság, üresség olyan letaglózó érzések, hogy úgy érezzük, meg kellene álljon a Föld forgása, ki kellene, hogy zökkenjen az idő kereke, lehetetlen a szerettünk nélkül élni tovább.

Mielőtt bármilyen szervezésbe belekezdene, derítse ki, hogy maga az eltávozott nem rendelkezett-e már a temetéséről, esetleg nem hozott-e még már valamilyen intézkedést halála előtt. Különösen az idősebb emberek gyakran előre megtervezik temetésük legfontosabb körülményeit, sokan biztosítást kötnek, amely fedezi a temetés költségeit. Azok, akik saját temetésüket szervezik, enyhítik a rokonokra háruló terheket, és egyúttal ilyen módon biztosíthatják saját elképzeléseik megvalósítását. Akár saját temetésével kapcsolatban kíván intézkedni, akár valamely családtagja elvesztése után kell temetést szerveznie, mindenképp érdemes egy temetkezési vállalkozóval felvenni a kapcsolatot és megbeszélni, tisztázni az elképzeléseket.

Kinek a kötelessége a temetésről való gondoskodás?

Bár elsőre egyértelműnek tűnik, hogy ki köteles gondoskodni a temetésről (hozzátartozók, családtagok), jó tudni, hogy ez nincs mindig így. Ha ugyanis valaki ezt szerződésben – például eltartási szerződésben - vállalta, a temetés az ő feladata. Ha ilyen személy nincs, a sorban az következik, aki az elhunyt végrendeletében meg lett nevezve, mint temetésre kötelezett. Ha az elhunyt nem végrendelkezett, vagy a végrendeletben nem nevezett meg temetésre kötelezett személyt, az elhalálozása előtt vele egy háztartásban élő (bejegyzett) élet-vagy házastársa a felelős a temetésért; ha ilyen személy nincs, a törvényes öröklés rendje szerinti hozzátartozók gondoskodnak a temetésről. A törvényes öröklés rendje szerinti hozzátartozók a következők:
  • Az egyenes ági rokonok, úgymint:
    • felmenő ág – apa, anya, nagyszülők
    • leszármazási ág: gyermekek, unokák,
  • A többi közeli hozzátartozó, úgymint örökbefogadott, a mostoha, nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér
Ha nincs, vagy nem lelhető fel kötelezett személy, az elhalálozás helye szerint illetékes önkormányzat végzi el a temettetést közköltségen. Ha van kötelezett személy, de nem tesz eleget a kötelezettségének az önkormányzat kötelezi az eltemetésre kötelezett személyt a temetés költségeinek megtérítésére.

A temetés szerepe

A nap ahogy minden nap felkel, a haláleset kapcsán elvégzendő teendők sora nem várhat. A szeretett hozzátartozó halála ugyanis az életünk új szakaszának kezdete. Ennek az új kezdetnek az első szimbolikus mérföldköve pedig nem más, mint a temetés. Ez zárja le végérvényesen az elhunyt földi létét, és nyitja meg egyszerre a gyászos, idővel mégis megnyugvást hozó új életszakaszunkat. Jelentősége tehát óriási.
 
A temetés tehát szól az elhunytról, de valójában az ittmaradottak számára egy szertartás, amelynek során búcsút vehetünk elhunyt szeretteinktől. Lehetőség arra, hogy megemlékezzünk az életükről, kifejezzük gyászunkat és segíthet a gyászfolyamatban.
 
A temetés tervezésekor figyelembe kell venni az elhunyt kívánságait, a család és a barátok preferenciáit. Fontos, hogy olyan temetést tervezzünk, amely tükrözi az elhunyt egyéniségét és életét. Valamint a fentieken túl költségvetés is számottevő tényező. Számos döntést kell meghozni a temetéssel kapcsolatban, többek között a temetés típusát, a helyszínt, a zenét, az olvasmányokat és a virágokat illetően.

A temetkezési vállalkozó kiválasztása

Oldalunkon minden szükséges információt összegyűjtöttünk, hogy támogatást nyújtsunk és irányt mutassunk Önnek a nehéz döntésekkel övezett úton. Partnereink temetkezési szolgáltatások terén szerzett sokéves tapasztalatuknál fogva készen állnak arra, hogy segítsenek Önnek megtalálni a legmegfelelőbb temetkezési módot. Mindazonáltal, még ha teljes mértékben számíthat is rájuk, biztosan nem árt legalább nagy vonalakban felkészülni a felmerülő kérdésesekre. Tehát mielőtt az ember felemelné a telefont, jó, ha képbe kerül a lehetőségeit és korlátait illetően. Ezért most végig vezetjük Önt a temetkezéssel kapcsolatos tudnivalók során, hogy felkészülten állhason az elkövetkezendő idők nagyobb döntései előtt.
 
A temetkezési vállalkozók széleskörű szolgáltatást nyújtanak, melyek a temetés megszervezésétől a jogi és adminisztratív feladatok ellátásán át a gyászoló hozzátartozók támogatásáig terjednek. Mivel a temetkezési vállalatok tapasztalt szakemberek, segítségükre sokrétű feladatokban számíthat. Első körben érdemes átgondolni, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, mi az, amit pedig maga szeretne megoldani. Kérjen tájékoztatást, beszéljék át a lehetőségeket és kérjen árajánlatot a szolgáltatás kiválasztása előtt.
 
A temetkezési vállalkozó kiválasztása egy fontos döntés, amely befolyásolja a gyászfolyamatot. Fontos, hogy a megfelelőt találja meg, ezért ne féljen kérdezni a szolgáltatásokkal, árakkal és bármilyen más témával kapcsolatban.

A temetés eldöntendő kérdései

A temetéssel kapcsolatban számos nehéz döntést kell meghozni. Ha nem lenne elég az elhunyt elvesztése miatt érzett fájdalom, még ennek terhét is magára kell vennie a családnak. A számtalan feladat között különösen megterhelő lehet az eligazodás a különböző temetkezési lehetőségek között. Szórás legyen vagy földbetemetés? Koporsóba kerüljön a holttest, vagy hamvasztás után urnába? Milyen anyagi vonzatai vannak a különböző választásoknak? Milyen előnyökkel, hátrányokkal jár egyik, milyenekkel a másik forma? Megannyi kérdés, amelyeket nem lehet válasz nélkül hagyni.

A sírhely

A döntések első köre a sírhellyel kapcsolatos kérdéseket érinti. Az ezekre adott válaszok ugyanis alapvetően befolyásolják a későbbiekben felmerülő kérdésekre adható válaszokat.
A sírhely a hagyományos temetkezés központi eleme, és nemcsak szimbolikus, hanem nagyon is praktikus jelentősége van. Ez a terület ad a halottnak otthont, ugyanakkor a sírkő helyéül is szolgál.
A sír helyét a temetők meghatározott időre adják bérbe. A hely bérlését gyakran sírhely megváltásnak is nevezik. Ennek hossza, illetve a hely bérletének ára a sírhely típusától és egyéb tényezőktől függően változik. Az idő lejártával a sír helyét újra meg kell váltani.
Típustól függően maximum két koporsó vagy négy urna helyezhető el egy sírban. Ha egy sírban már nyugszik halott, egy idő után második (harmadik, negyedik) elhunyt maradványai is elhelyezésre kerülhetnek ugyanabban a sírban. Ezt rátemetésnek nevezzük.
 
Ha a család rendelkezik sírhellyel, és van lehetőség rátemetésre, az kedvező helyzetnek tekinthető. Ha ez nem adott, új sírhely után kell nézni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy „földet” kell vásárolni a temetőben. Az elhunyttól való elbúcsúzásnak, a rá való méltó emlékezésnek ugyanis más módjai is lehetségesek.
 
Ha szeretne többet megtudni a témában, vagy további segítségre van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot partnervállalkozásaink egyikével. A koporsós temetés alternatíváiról további információkat ide kattintva érhet el.

A sírkő, a fejfa, a sírfelirat

Ha földbe temetés mellett dönt a család, valószínű, hogy a síremlék kérdésével is foglalkoznia kell – több szinten is.
Mindeneképpen gondoskodni szükséges arról, hogy a földbe temetett elhunyt személye azonosítható legyen a temetést követően. Alapesetben ezt a célt a fejfa látja el. A fejfa egy egyszerű fából készült kereszt az elhunyt nevével. Ez az ideiglenes jelzés segít azonosítani a sírhelyet, amíg elkészül a sírkő. (Vagy amíg a már meglévő kőre felviszik az új halottal kapcsolatos adatokat.) A fejfa ára méret, anyag, kialakítás függvénye.
„Igazi” emléket azonban az elhunyt számára csak sírkővel állíthatunk – ez a lélek halhatatlanságát szimbolizálja. Méltó módon fejezi ki, hogy gondolunk a halottainkra, emlékük szívünkben olyan szilárd, mint a kő. Ugyanakkor a síremléknek praktikus szerepe is van. Jelöli az elhunyt sírját, és találkozóhelyként is szolgál a gyászolók számára.
A síremlék alapanyaga többféle kő is lehet, attól függően, hogy koporsós vagy urnás sírhelyre kerülnek-e. Anyaguk, kialakításuk és áruk alapján számtalan változatban állnak rendelkezésre. A műkőtől a márványig, gránitig, az egyszerű kövektől a különleges megoldásokig a választék óriási.
A választás során természetesen figyelembe kell venni az egyedi igényeket és az elhunyt személyiségét is. Az árak köztudottan magasak, mégis úgy gondoljuk, egy méltó emlék sosem lehet drága. A síremlék készítésekor fontos a minőségi munka és az időjárásálló, tartós alapanyag. A megbízható sírköves mesterek kiválasztásában partnereink nagy segítségére lehetnek a családnak. A további részletek, árak, fontosabb típusok kapcsán honlapunk vonatkozó részén tájékozódhat.
Az emlékmű állítás kapcsán a sírfelirat is lényeges szempont lehet. Ez ugyanis fontos információkat közvetít az elhunytról, és lehetőséget ad egyedi üzenetek megfogalmazására is. A sírkő feliratok lehetnek rövidek, egyszerűek vagy hosszabbak is, amelyek az elhunyt életére, halálára, a neki szóló üzenetekre fókuszálnak. Az üzenetek tartalmazhatnak idézeteket, vallásos verseket, mondásokat vagy megfogalmazhatnak egyszerű érzelmeket. A feliratokhoz kapcsolódó etikett szabályokat, a méltó módon megfogalmazott szövegek sajátosságairól itt olvashat bővebben.
Fontos, hogy nem kötelező ragaszkodunk kő emlékmű állításához – számos fából, műanyagból készült alternatíva között is válogathatunk.

A temetés formáiról

Az eldöntendő kérdések sorát folytatja a temetés típusának kiválasztása. Az alábbiakban röviden kitérünk a lehetőségekre.

A koporsós temetés

Magyarországon a koporsós temetésnek van a legnagyobb hagyománya. Bár visszaszorulóban van, továbbra is létező alternatíva, sokan választják ezt a temetési módot.
Előnye, hogy az elhunyt testét ilyenkor láthatjuk, személyesen elbúcsúzhatunk tőle, és érezhetjük, hogy valamilyen módon még mindig jelen van. A temetés is katartikusabb és fájdalmasabb lehet, ugyanakkor a gyászfolyamatban egy fontos mérföldkő, amit sokak szerint nem érdemes kihagyni.
Ez a legősibb és legigazabb módja a természet körforgásába való visszatérésnek. Ugyanakkor tény, hogy ez a temetési forma a legköltségesebb, mivel számos járulékos kiadással kell számolni. (Például a koporsó ára.)
 
A koporsók különböző típusokban érhetők el. A ládák mérete is változhat, és különböző szimbólumokkal, motívumokkal és feliratokkal tehetők egyedivé. A koporsók Magyarországon általában fából készülnek. A legelterjedtebb faanyagok közé tartozik a tölgy, a mahagóni, a cseresznye, a diófa és a fenyő. A bútorlap a legolcsóbb megoldás, míg a drágább modellek közé tartoznak a nemes faanyagok, mint a mahagóni és a cseresznye. Ennélfogva az árak között is nagy különbségek tapasztalhatók.
A hagyományok és a kulturális szokások, valamint kegyeleti, esztétikai és szertartással kapcsolatos megfontolások valóban ezen módszer mellett szólhatnak. A koporsós temetésről bővebben itt olvashat.

A hamvasztás

Minden esetben felmerül a kérdés, hogy mi legyen az elhunyt testének a sorsa? A koporsós temetés mellett a másik – és egyre gyakoribb – válasz a hamvasztás. „Népszerűségét” több tényező is magyarázza. Az egyik legfőbb ok, hogy a hamvasztás ára viszonylag megfizethető. Akkor is, ha a hamvak földbe kerülnek, és akkor is, ha szétszórattatnak. Sokak szerint egyszerűbb és praktikusabb alternatívát nyújt más, hagyományos temetési formákhoz képest.
 
A hamvasztást követően a hamvak rendszerint urnába kerülnek. Az urnák széles választékban állnak rendelkezésre, számos színben és formában elérhetők. Az árakat meghatározó tényezők között említendő a hamvveder típusa, anyaga és kialakítása.
Az előítéletek és tévképzetek a hamvasztással kapcsolatban fokozatosan csökkennek. Régebben sokan viszolyogtak a test elégetésének gondolatától, de ma már elfogadott és elterjedt temetési forma lett. Hamvasztást követően a család több alternatíva közül dönthet hamvak sorsát illetően. Az alábbiakban ezeket vesszük sorba.

Az urna temetés

Az urna sírkő, a kolumbárium, az urnakripta vagy akár a koporsós sír mind szolgálhatnak az urna végső helyéül. Az urnás temetési módszerek általában takarékosabbak a hagyományos temetésekhez képest. Az urna sírkő árak és az urnasírhelyek megváltási díjai általában alacsonyabbak, az urnás sírok gondozási igénye minimális. A kolumbáriumban való elhelyezés pedig a legpraktikusabb módszerek közé tartozik. Az urnás temetés előnye a költséghatékonyság mellett a lelkileg kevésbé megterhelő folyamat is. A hamvvedres temetésnél nem szükséges a koporsót a sírgödörbe helyezni, ami sokak számára fájdalmas pillanat lehet. Az urnás temetésről bővebb információt itt talál.

A szórás

Fontos látni, hogy van lehetőség az emlékműállítással és fenntartással, a hagyományos temetés számos járulékos költségével kapcsolatos terhek csökkentésére. A hamvak szórása ezért egyre népszerűbb temetkezési forma.
Az egyik ilyen praktikus, mégis méltóságteli lehetőséget a hamvak temetői szóróparcellában történő szétszórása jelenti. Ezek a kijelölt területek lehetővé teszik a hamvak szélnek eresztését (az ún. bemosásos temetést) és polgári vagy egyházi szertartások megtartását. A módszer gyakorlatias megoldást jelent, mivel nem szükséges sírhelyet vásárolni vagy a sír gondozásával foglalkozni, sem uránra, koporsóra költeni.
Egy másik lehetőség a hamvak otthoni szétszórása, vagy a hamvveder otthoni környezetben történő elhelyezése. Ebben az esetben a hamvakat az urnában hazavihetik a családtagok, és saját maguk szórhatják szét egy meghatározott helyen. Olyan helyen, amelyet az elhunyt korábban meghatározott vagy a családtagok választottak ki.
A hajós búcsúztatás is egyre elterjedtebb alternatíva. Ebben az esetben a hamvakat egy speciális hajóról szórják szét, a búcsúztatás teljes egészében a vízen zajlik. A szertartás során a hamvakat biológiailag lebomló urnába helyezik, amelyet a vízbe eresztenek. A hajó fedélzetén van lehetőség teljes körű szertartásos búcsúztatásra és halotti tor megrendezésére is. Mindezt pedig a földbe temetésnél alacsonyabb áron.

A ravatalozás

Urnás vagy koporsós temetés esetében szokás speciális, az elhunyt (vagy az elhunyt maradványait tartalmazó urna) kiállításával egybekötött búcsúztatót is tartani. A ravatalozó terem a búcsúztatás számára kialakított helyiség a temetőn belül. Elegáns környezetet biztosít az elköszönéshez, és gondoskodik a résztvevők kényelméről. A szertartás részletkérdéseivel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat.

Összegzés

A temetés előtt súlyos döntéseket kell meghoznunk, éppen a gyászidőszak első, legnehezebb szakaszában. Ilyenkor különösen nehéz lehet a választás. Azonban, ha legalább nagy vonalakban átlátjuk, mi vár ránk, milyen lehetőségeink vannak, csökkenhet a döntés miatt ránk nehezedő nyomás.
 
Reméljük, hogy a fentiekben olvasottak segítséget nyújtanak az eligazodásban. A szükséges tudással felvértezve felveheti a kapcsolatot temetkezési vállalkozó partnereink egyikével.
 
Szakértelmük és tapasztalatuk további segítséget nyújthat abban, hogy Ön is megtalálja a legmegfelelőbb megoldást. Azt, amely tiszteletben tartja az elhunyt végakaratát, a család kulturális, vallási hagyományait, valamint pénzügyi lehetőségeit.