A gyászreakció testi, lelki tünetei korosztályonként

A gyászolás egyetemes élettapasztalat, mégis mindannyiunkat másképp érint. Ahogy az ember fejlődik, ahogyan ismereteket és tapasztalatot szerez, úgy változnak a gyászra és a veszteségre adott reakciói is. Más szavakkal a gyászreakció testi, lelki tünetei életkoronként különbözőek, az egészséges és a kóros gyászreakció jellemzői nagyon is eltérőek. Például a kisgyermekek sokszor kevésbé intenzíven tapasztalják a gyász fizikai tüneteit, mint a nagyok. Ők ugyanis még nem-értik, mit jelent a halál, és a halál következményeitől sem félnek. Vagyis különösképpen sajátosak a gyermekek gyászreakció, melyek tanulságosak lehetnek mind az aktuálisan és jövő időben gyászolók, mind a gondozó, szülők köreiben.

A korosztályfüggetlen gyászreakció testi és lelki tünetei

A gyász tünetei tehát mindenkit érintenek, azonban sokszor különbözőképpen jelentkeznek. A sajátosságok közvetlenül összefüggnek az életkorral, a szenvedés megértésének képességével, a korábbi veszteségélményekkel és az érettségi szinttel. Mindazonáltal a gyászreakció testi tünetei és lelki jellemzői között találunk korosztály-, értettségfüggetlen elemeket. Melyek ezek?
A gyászreakció testi tünetei között találjuk tehát a legtöbb korcsoportban a kimerültséget, a hányingert, a fejfájást, a magas vérnyomást, a mellkasi fájdalmat.
A gyász univerzális érzelmi, mentális tünetei közé tartoznak a következő szimptómák:
 • Szomorúság
 • Magányosság
 • Kétségbeesés
 • Bűntudat
 • Harag
 • Koncentrációképtelenség, rossz memória
 • Munkahelyi, iskolai teljesítményproblémák
 • Zavarodottság
 • Agyköd
 • Ön-elhanyagolás
 • Alvási és étkezési szokások megváltozása
 • Hangulatingadozás
Most pedig nézzük a normális és kóros gyászreakció testi-lelki jellemzői hogyan változhatnak a gyermek-korosztályok szerint.

A kisgyermekek gyászolás során mutatott gyászreakciói

A három és öt év közötti nagyon kicsi gyermekek nem rendelkeznek a halál megértéséhez szükséges szellemi képességekkel. Mentális és kognitív értelemben is fejlődésben vannak, világképük fantáziák, mágikus gondolatok által uralt.
A gyermekek a halált ideiglenesnek fogják fel, és azt hiszik, a szeretett elhunyt visszatérhet az életükbe. A halállal kapcsolatos ismereteik többsége rajzfilmekből vagy más gyermekeknek szóló televíziós műsorokból származnak, amelyek irreális képet mutatnak a halálról és a haldoklásról.
Általában az első gyászélményeik háziállat halálához/bogár élettelenségének felismeréséhez kapcsolódnak. Még túl fiatalok ahhoz, hogy megértsék és feldolgozzák érzéseiket, bár rövid ideig talán tudomásul veszik azokat.
Mindazonáltal, amikor közeli szerettük, például szülő, testvér halálával foglalkoznak, a kisgyermekek nemigen mutatják a mély gyász jeleit. Figyelmüket gyorsan másik felnőttre/gondozóra irányítják, mégpedig olyasvalakire, aki kielégítheti alapvető túlélési szükségleteiket. Észreveszik azonban a szeretett személy hiányát, és az életkorukra és a megértési szintükre jellemző sajátos gyászreakciókat mutatnak. Sokuk mutat a gyász közepette agresszivitást, engedetlenséget. Gyakran visszatérő rémálmokat látnak, és az elhunyt szeretteikről kérdezősködnek. Még akkor is, ha nemigen tudják megfogalmazni a kapcsolatot a halál és a szerettük hiánya között.

Az iskoláskorú gyermekek gyakori gyászreakciói

Az iskoláskorú gyermekek a halállal és a gyásszal az otthon és az iskolában tapasztaltak alapján ismerkednek meg. A szülők/nevelők irányából érkező direkt utalások, beszélgetések következtében megértik, hogy a halál végleges, és senki sem térhet vissza az életbe, ha egyszer meghalt.
A gyerekek ebben a korban ugyanakkor haza is viszik magukkal aggodalmaikat. Elkezdenek kérdéseket feltenni a halálról és a haldoklósról, és különböző élet-halál forgatókönyvekbe helyezik magukat fejben. A tizenéves gyerekek már nyíltan beszélnek a halálról és a haldoklásról, és közvetlen kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy mi történik, amikor meghalunk. A gyászreakció testi, lelki tünetei az iskolai jegyek romlásához, a szülők, a társak irányába mutatott támogatáskereső viselkedés kialakulásához vezetnek.

Gyakori gyászreakciók tizenéveseknél

A gyász hihetetlenöl nagy kihívást jelent a tinédzserek számára. Ugyanis ebben a korban nemcsak a gyásszal kell megbirkózniuk, hanem fejlődési és hormonális változásokkal is.
A halált sokkal jobban megértik, mint néhány évvel ezelőtt. Tudják, végleges és visszafordíthatatlan. Az is világos számukra: mindez velük, a szüleikkel vagy a barátaikkal is megtörténhet. A haláltól való félelmüket visszahúzódással dacolással, a felnőtt intézmények megkérdőjelezésével, kockázatkereső magatartással kompenzálják.
A tinédzserek gyásszal kapcsolatos gondolkodásmódját elsősorban a félelem vezérli. Sokuk ebben a korban már élt át halálesetet családi, iskolai körben. A gyász tekintetében az első reakciójuk a dac, a csípőből tüzelés mindenre, ami a felnőttek műve. Agresszívabbá és harciasabbá válnak, elvonulnak a barátaiktól és azoktól a tevékenységektől, amelyeket egykor élveztek. Sokszor öngyilkossági gondolatoktól is szenvednek. A kóros gyászreakció jellemzői kedvezőtlen viselkedésbeli, személyiség-változáshoz, valamint az alvási és étkezési szokások rapszodikussá válásához vezetnek.

 

A gyászreakciók nagy különbségeket mutatnak korcsoportok szerint, a gyermeki gyász pedig egészen sajátos. Minél többször találkozik az egyén a halállal annál inkább képes megbirkózni a fájdalommal. Ennélfogva az, ahogyan a fiatal ember reagál a veszteségre, máshogy néz ki, mint az idősebb felnőtté. Mindazonáltal mindenki gyászélménye érvényes, és megérdemli, az elismerést, a gyermeki gyász pedig különös odafigyelést igényel.