A halottszállító és a sírásó szerepe a temetési folyamatban

A hullaszállító alkalmazottak jelentősége a temetési folyamat során rendkívül nagy. A kiemelt szelet természetesen elmondható a sírásók, illetve a halottszállító autó, vagyis a pompakocsi kapcsán is. Ebben az útmutatóban a temetkezési vállalkozások ezen alkalmazottainak munkájába adunk bepillantást. Megnézzük a módszereiket, feladataikat, ugyanakkor vetünk néhány pillantást a halottaskocsi sajátosságaira is. Vágjunk is bele!

Két típusú halottszállítás

A halottszállítás két viszonylatban valósulhat meg. Egyfelől beszélhetünk az elhalálozás helye (a test temetők kívüli tárolásának helye) és a temető közötti szállításról. Ebben az esetben a halottszállító autó egy kvázi hűtőkocsi. Dísztelen, és a közönséges járművektől külsőre semmiben sem különböző kialakítással rendelkezik.
Másfelől beszélhetünk temetőn belüli halottszállításról. Az elhunytak temetőn belüli szállítása az elhunyt maradványainak a temető területén belüli egyik helyről a másikra történő szállítására utal. Ez magában foglalhatja a koporsó vagy urna átszállítását egy sírhelyre, kápolnába, mauzóleumba vagy bármely a végső temetésre kijelölt területre. Ez a temetési előkészületek egyik legfontosabb szempontja, és biztosítja a zökkenőmentes és szervezett temetési szertartást. A ravatalozóból a sírhelyre történő mozgatás is temetőn belüli szállításnak számít, függetlenül attól, hogy urnás vagy koporsós temetésről van-e szó. Ezekben az esetben a halottas kocsi díszes, ünnepélyes kialakítású, innen a pompakocsi elnevezés.

Temetőn belüli halottszállítás és a pompakocsi sajátosságai

A temetőn belüli szállítás halottaskocsival történik. Függetlenül attól, hogy ravatalozó és a sír, vagy krematórium és a hamvak kiadásáért felelős vállalat irodája között történik a mozgatás, halottszállító autó nélkülözhetetlen. Ez a speciálisan az elhunytak szállítására tervezett jármű, tehát döntő szerepet játszik a mozgatással kapcsolatos feladatokban. Tehát a temetési menet élén és a színfalak mögötti szállítási munkákban egyaránt.
Nézzük, mit kell tudni róla!

Méret

A halottaskocsik jellemzően hosszabbak és szélesebbek, mint a hagyományos autók. Ezáltal teszik lehetővé ugyanis a koporsó vagy az urna elhelyezését, vagyis az elhunyt számára szükséges hely biztosítását Tehát nem véletlenül nagyobbak, mint a hagyományos személygépkocsik és nem véletlenül rendelkeznek nagyméretű csomagtérrel. Hanem azért, hogy egy két méter hosszú koporsó elférjen bennük anélkül, hogy a láda botrányos módon kilógjon a csomagtérből.

Kialakítás

A halottaskocsik jellegzetes kialakítással rendelkeznek, ami megkülönbözteti őket a hagyományos közúti járművek közül. Gyakran karcsú és hosszúkás karosszériával rendelkeznek, amelynek zárt hátsó részét kifejezetten a koporsó vagy urna biztonságos elhelyezésére tervezték. Ez a hátsó rész rendkívül speciális formát ölt, ezért a járművek könnyen felismerhetők. A külső kialakítás jellemzően formális és visszafogott, ami tükrözi az alkalom ünnepélyességét. Gyakran sötét – jellemzően fekete – színben készülnek az autók. A járműveket úgy tervezik, hogy maximálisan hatékonyan működjenek lassú tempó mellett, illetve hogy nagyon csendesek legyenek.

Funkcionalitás

A halottaskocsikat különleges funkciókkal szerelik fel, hogy megkönnyítsék az elhunyt temetőn belüli szállítását. A koporsó vagy urna be- és kirakodását segítő hidraulikus vagy elektromos emelőrendszerrel rendelkezhetnek. A belső teret a legnagyobb gondossággal tervezik, hogy a szállítás során nyugodt és tiszteletteljes környezetet biztosítsanak az elhunyt számára.

Márkák

Európában számos neves halottaskocsi-gyártó van, amelyek kiváló minőségű temetkezési járművek gyártására szakosodtak. Néhány jól ismert európai autó márka: Mercedes-Benz, Jaguar, Volvo, Rolls-Royce, a Peugeot, a Maserati és Daimler. A Cadillac és a Lincoln sem ritka, sőt még Tesla is van halottaskocsi. Ezek a márkák – leszámítva a Teslát - elismertek a részletekre való odafigyelésükről, a kézműves kivitelezésről. És természetesen arról, hogy méltóságteljes és megbízható szállítási megoldást tudnak nyújtani.

Hogy telik a hallottszállításért felelős alkalmazottak egy napja?

Mindenekelőtt tudni kell, hogy halottszállításért felelős alkalmazottak nemcsak halottakat szállítanak. Ez egy mindenes állás, tehát a dolgozóknak nemcsak az elhunytak mozgatása az egyetlen feladatuk. Sok esetben egyik nap halottakat szállítanak, másik nap sírásó feladatokat végeznek el, harmadik nap hamvasztanak stb. Mindazonáltal egy átlagos nap általában a következő pontokból áll össze.
  • Reggeli előkészület: A nap általában a napi tevékenységekre való felkészüléssel kezdődik. Ez magában foglalhatja a menetrend áttekintését, a szükséges felszerelések és kellékek begyűjtését.
  • Temetési szertartás előkészítése: Ha van tervezett temetési szertartás, a halottasház munkatársa segít a búcsúztató terem előkészítésében. Ez magában foglalhatja a virágdíszek felállítását, az ülőhelyek elrendezését. És persze annak biztosítását, hogy az audiovizuális berendezések rendben legyenek a zenei vagy videós tiszteletadáshoz.
  • Szállítás: Az alkalmazottak feladata természetesen az elhunyt szállításának lebonyolítása. Ez magában foglalja a halottas autó felvételét, vezetését, karbantartását is.
  • Adminisztratív feladatok: A dolgozók különböző adminisztratív feladatokat is ellátnak. Például nyilvántartást vezetnek, papírmunkát végeznek, és egyeztetnek a temetési folyamatban részt vevő más szakemberekkel.
  • Létesítménykarbantartás: A tiszta és jól szervezett ravatalozó fenntartása alapvető fontosságú – ez pedig gyakran a szállítók feladata. Ennélfogva a nap folyamán időt tölthetnek a létesítmény rendjének biztosításával, a készletek feltöltésével és az általános karbantartási feladatok ellátásával.

Milyen készségekkel kell rendelkezniük a halottszállításért felelős alkalmazottaknak?

Az elhunytak elszállításáért felelős alkalmazottnak rendelkeznie kell a technikai, interperszonális és érzelmi készségek kombinációjával. Íme néhány kulcsfontosságú készség, amely fontos ebben a szerepkörben:
  • Vezetési készségek: Mivel az elhunytak szállítása értelemszerűen halottas autó vagy más járművek működtetésével jár, elengedhetetlen, hogy a munkavállaló érvényes jogosítvánnyal rendelkezzen. Vagyis a kiváló vezetési készségek nem nélkülözhetők. Képesnek kell lennie a jármű biztonságos és felelősségteljes kezelésére, biztosítva a zökkenőmentes és tiszteletteljes folyamatot.
  • Együttérzés és empátia: A gyászoló családokkal való foglalkozás empátiát, együttérzést és érzékenységet igényel. A munkavállalónak képesnek kell lennie érzelmi támogatást nyújtani, és az interakciók során megértést és tiszteletet kell tanúsítania a gyászolók iránt.
  • Figyelem a részletekre: Az elhunytak szállítása törékeny tárgyak, például koporsók vagy urnák kezelésével jár. A munkavállalónak nagy figyelmet kell fordítania a részletekre, hogy a szállítási folyamatot a lehető legnagyobb gondossággal és tisztelettel végezzék.
  • Kommunikációs készségek: A világos és hatékony kommunikáció elengedhetetlen a gyászoló családokkal, kollégákkal és a temetési folyamatban részt vevő más szakemberekkel való együttműködés során. A munkavállalónak képesnek kell lennie arra, hogy világosan közvetítse az információkat, figyelmesen meghallgassa, és szükség esetén útmutatást és támogatást nyújtson.
Ami a fizetést illeti, az számos tényezőktől függően változhat. Ezek között említendő például földrajzi elhelyezkedés, a tapasztalat, a képzettség és a munkavállaló konkrét feladatai a temetkezési vállalaton belül. Az alkalmazottak fizetése természetesen az ő és a főnökük egyezményének az eredménye – ennélfogva pedig nem nyilvános. Mindazonáltal, ha valaki nagyon kíváncsi, érdemes a helyi foglalkoztatási osztályoknál érdeklődnie.

Fizikai erőnlét

Említettük már, hogy a szállítók nemcsak szállítási feladatokat kell elvégezniük. Hanem ha úgy hozza a szükség, például sírásóként is funkcionálniuk kell. Márpedig az urnákat kb fél méter, a koporsókat két méter mélyre szokás ásni. Utóbbi esetben egy egyszemélyes sírhely kiásása során 5-6 köbméter földet is meg kell mozgatniuk – télen, nyáron egyaránt. Ráadásul hőség idején is viselniük kell a formális öltözetet. Tehát fontos tulajdonság a fizikai erőnlét is.
Fontos megjegyezni, hogy az elhunytakkal és a gyászoló családokkal való munka érzelmi kihívást jelenthet. Ezért a szükséges készségek mellett gyakran folyamatos képzést és támogatást is biztosítanak a munkáltatók. Mégpedig azért, hogy biztosítsák a munkavállaló jólétét és szakmai fejlődését ebben a szerepkörben.

Összefoglalva

Az elhunytak temetőn belüli szállítása nagy jelentőséggel bír, a szakemberek pedig nélkülözhetetlenek. Ezek a személyek döntő szerepet játszanak az elhunytak méltóságteljes és tiszteletteljes kezelésének biztosításában. Sőt, a gyászoló családok támogatásában és a temetkezési szolgáltatások zavartalan működésének fenntartásában is.
Az elhunytak temetőn belüli szállítása, illetve a sírásás és a kapcsolódó feladatok rendkívül fontosak. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szakemberek nélkülözhetetlen szerepét. Szakértelmük, együttérzésük és professzionalizmusuk biztosítja, hogy az elhunytakat a legnagyobb gondossággal és tisztelettel kezeljék, támogatva a családokat a gyászfolyamatban. Ezek az elhivatott szakemberek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy szeretteinket méltósággal temethessük el.