Átvezető ajtó

A halál utáni látogatási álmok jelentése – avagy mit jelent halottal, halállal álmodni és tanácsok a feldolgozáshoz

Aki találkozott már elhunyt hozzátartozójával, barátjával álmában, ébredés után biztosan tűnődött már el a következő kérdéseken. Mi az álmok jelentése?Mit jelent halottal, halállal álmodni? Mit jelent a meghalt szülővel álmodni?  Halottal álmodni mintha élne és beszélni vele, vagy egy élő családtag halála álom átélése érzelmileg megterhelő élmény lehet, így érthető a kíváncsiság. Ezért a következőkben megnézzük, miben áll ezen álmok jelentése, mit jelent halottal álmodni, mit kell tudni a halál utáni látogatási álmok kapcsán.

Mit jelent halottal álmodni, mik azok a látogatási álmok?

A látogatási álmok olyan álmok, amelyekben egy elhunyt hozzátartozónk, ismerősünk jelenik meg. Azért kapták nevüket ezek az álmok, mert olyan élénkek, hogy könnyen összetéveszthető a bennük megjelenő alak az elhunyt illető szellemével. Halottal álmodni, aki már rég meghalt, vagy mintha élne és beszélni vele nyugtalanító és természetfeletti érzés lehet. A jelenségre a tudomány nemigen tud pontos magyarázatot adni. Általában az agy kémiájával és a kisiklott alvási ciklusokkal kapcsolatos problémáknak tulajdonítják őket, de sok a bizonytalanság a kutatók között. Ezért a parapszichológusok, szellemvadászok kutatják leginkább, mit jelent meghalt szülővel, rokonnal, baráttal álmodni, mi húzódik az ilyen álmok mögött.
Mindazonáltal, a gyászmunkával foglalkozó pszichológusok, terapeuták számára sem indifferens a jelenség. A szakemberek egyetértenek abban, a látogatási álmoknak vannak sajátos jellemzőik. Ezek között említendő:
  • Valóságosnak, hitelesnek érződnek az az álmodó számára
  • Elhunyt rokon, családtag, barát jelenik meg bennük
  • Céljuk van
  • Világos üzeneteket közvetítenek
  • Megnyugtatóan hatnak az álmodó számára/békés érzést hagynak maguk után
  • Veszélyre figyelmeztethetnek/szorongást, félelmet okoznak

A látogatási álmok jelentése

A látogatási álmok jelentése, oka tekintetében nincs egyetértés a szakemberek között. Egyesek szerint halállal, halottal álmodni az elhunyt jelzése az ittmaradottak felé. Az alvás által kiváltott tudatállapot ugyanis kapuként szolgál az elhunytak számára, melyen keresztül eljutnak a tudatalattinkba, így könnyebben kommunikálnak velünk, amikor alszunk. Mások szerint egy barát, családtag halála álom, meghalt szülővel hozzátartozóval álmodni az angyalok üzenete, melyben a túlvilági lények közelgő bajra figyelmeztetnek. Sokak úgy gondolják, elhunyt szeretteink még mindig köztünk élnek, csak egy másik birodalomban vagy dimenzióban, és az álmokon keresztül történik a velük való kommunikáció.  
A pszichológus közössége az álmokat inkább megküzdési mechanizmusnak tekintik. Mégpedig olyan megküzdési mechanizmusnak, amelyet az elme azért hoz létre, hogy segítsen megbirkózni a gyász okozta fájdalommal és bánattal.
Bármi legyen is ezeknek az álmoknak az oka, jelentse, tudjuk: nem kell félni tőlük.

A látogatási álmokkal való megküzdés módszerei

A látogatási álmok láttán az ember nemcsak pozitív tapasztalatokkal gazdagodhat, hanem szorongást, félelmet is érezhet. A következő tippek azonban segíthetnek megbirkózni a negatív tónussal.

Kezeljük az álmot ajándékként!

Az álmokat nem látja minden gyászoló automatikusan. Előfordulhat, valaki szívesen találkozna álmában az elhunyttal, de ez csak álom marad. Eközben mások csak vágyakoznak ez iránt. Vagyis ha érzünk is kellemetlenséget az álmok láttán, próbáljuk átkeretezni az érzéseinket, felfedezni, értékelni ajándék jellegüket.

Keressünk segítséget, ha szükséges!

Bár az álmok tartalmától nem kell félni, traumatikus gyász esetén mégis nagy fájdalmat okozhat az elhunyttal való találkozás. Ha így van, javasolt terapeuta, álomértelmezésben járatos szakember segítségét igénybe venni.

Gyakoroljuk az irányított meditáció módszerét!

Az irányított meditáció segít előre megtervezni az álmainkat a meglepetéseket megelőzendő. Ha megtanuljuk, hogyan irányítsunk álmainkat, kevésbé fogunk szorongani miattuk.
Mindenekelőtt üljünk le és kezdjünk el elmélkedni elhunyt szerettünkről. Eközben koncentráljuk a légzésünkre, és engedjük el gondolatainkat. Idézzük fel, hogyan nézett ki, mit érzett, milyen illata volt stb. Amint ellazult lelkiállapotba kerültünk, forduljunk álomba, de az elhunyttal kapcsolatos gondolatokkal telve a fejünkben. Így ellazultan fogunk az álomba csöppeni, így nem kell majd félnünk a félelem miatt.

Jegyzeteljünk elalvás előtt és után is!

Ha jegyzeteket készítünk elalvás előtt, melyben leírjuk azokat a kérdéseket, amiket szeretnénk feltenni az álomban az álmodottnak, sokat segíthetünk magunknak. Így ugyanis jobban fogunk a tételekre emlékezni a történés idején, ahhoz képest, mintha csak fejben vagy sehogy sem készülnénk. A jegyzetelés segíthet abban is, ébredés után ne felejtsük el az elhunyttal folytatott beszélgetés részleteit sem.

Engedjünk az álmoknak!

Ha ellazulunk az álomállapotban, és nemigen stresszelünk, nagy szívességet teszünk magunknak. Ha tehát engedjük, eljöjjenek az álmok anélkül, hogy túlságosan aggódnánk jelentésük miattuk, értékes pihenőidőt nyerhetünk.

Végszó

A túlvilágról érkező látogatás felvidító, zavaró és néha kicsit ijesztő is lehet. A látogatási álmok néha vigaszt és gyógyulást nyújthatnak a gyászolóknak, néha stresszforrásként viselkednek. Mindazonáltal, ha hiszünk bennük akár még ablakot is nyithatunk általuk a halál utáni élet és a szellemekkel való kommunikáció lehetőségeire is. Akár hiszünk ezen álmok valóságosságában, akár isteni eredetüket valljuk, akár sci-fiből műfajához soroljuk őket, egy biztos: a túlvilági látogatás gyógyító hatással lehet a lélekre.