A 27 legjobb Beatles dal temetésre

John Lennon egyszer azt mondta, hogy a Beatles népszerűbb, mint Jézus, és a valóban a proféta szólt belőle, mert a zenekarnak ma, feloszlása után 50+ évvel is százmilliós – ha nem milliárdos – rajongótábora van. A Beatles dalok ma is ugyanolyan frissek és lenyűgözőek, mint annak idején voltak, ráadásul az 1960-1970 között aktív zenekar dalai a most hetvenedik, nyolcvanadik évüket taposók fiatalkorát szólaltatják meg. Ennélfogva a Beatles dalok különösen jó választást jelenthetnek, ha olyan dalokat keresünk, amelyek rezonálnak az elhunyt ízlésével vagy nosztalgikus érzést keltenek a búcsúztatón megjelenő hozzátartozók körében.
Temetésen lejátszva a Beatles dalok azért is jó választást jelentenek, mert a zenekar életművében a komorabb hangvételű és könnyedebb dalok egyaránt megtalálhatók. Könnyű tehát olyan összeállítást készíteni, amelyen a meditatív, szomorkásabb dalok mellett egy-két lendületesebb szám is elhelyezhető.
Mi alapján érdemes kiválasztani az alkalomhoz legjobban illő dalokat? Nos, számításba kell venni egyfelől a Beatles zenekarként eltöltött ideje alatt született számokat, másfelől a John Lennon és Paul McCartney szólókarrierje során komponált műveket – a merítés tehát jó nagy. És bár a zenekar számai kivétel nélkül mind mesterművek, az alábbiakban közreadunk egy válogatást azon tételek közül, amelyek szerintünk a legjobban illenek egy temetésre.

Könnyedebb, vidámabb dalok

A Beatles életmű hemzseg a könnyebb, első hallásra limonádé érzetet keltő, de amúgy mélyenszántó gondolatokban gazdag darabokban. Íme a legjobbak:
 1. Ob-La-Di Ob-La-Da  
A dal gyengéden emlékeztet arra, hogy az élet mindig megy tovább.
 1. Dear Prudence  
A dal témája valós történeten alapul.  Mia Farrow kishúga egyszer ugyanis nem volt hajlandó kijönni egy kunyhóból, ahol játszott, ezért Lennont és Harrisont bízták meg a feladattal, hogy hozzák ki őt – erről a műveletről szól a szám.
 1. Twist and Shout  
A Ferris Bueller's Day Off című John Hughes film kulcsjelente.
 1. Yellow Submarine  
Szórakoztató gyerekdalnak szánt mű, melyből Beatles 1968-ban azonos címmel filmet is készített.
 1. I Saw Her Standing There
Nosztalgikus dal, amely a múlt emlékeinek szépségét méltatja.
 1. With a Little Help from My Friends  
A Beatles egyik legszívmelengetőbb száma, Ringo Starr előadásában.
 1. I’ve Got a Feeling  
A dalt McCartney egyik félig elkészült dallamából és Lennon egyik részlegesen elkészült nótájából rakta össze a zenekar, ennek ellenére korántsem nevezhető fércműnek.
 1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band  
A Lonely Hearts Club Band, mint a Beatles alteregója tette lehetővé a zenekar számára a kísérletezést.
 

Melankolikus(abb) dalok

 Szerencsére nem mindegyik Beatles dal vidám. A zenekar híres volt arról, hogy zenéikkel reflektáltak koruk társadalmi problémáira. Ennélfogva számos szomorkásabb dala született az együttesnek, amelyek jól hangzó választást jelentenek temetések kíséreteként.
 1. Hey Jude
A dalt Paul McCartney írta Lennon fia számára mintegy érzelmi kárpótlásul a gyermek szülei válása miatt érzett fájdalma enyhítése érdekében.
 1. Eleanor Rigby
Eleanor Rigby-ről, a titokzatos nőről rengeteg pletyka kering – senki sem biztos abban, hogy valódi-e vagy sem, de a tisztán vonósokra írt dal megrendítő hatása egészen biztos.
 1. Here Comes the Sun
A Here Comes the Sun a reményről szó, arról a reményről, amely egy hosszú tél után vár az emberekere – ennélfogva a dal tökéletes temetési dal.
 1.  Blackbird
Ez a szám a Beatles hozzájárulása a fekete polgárjogi mozgalomhoz. A zenekar azért alkotta meg a dalt, hogy kifejezze támogatását a társadalmi változás szükségességéről.
 1. Yesterday
Nem valószínű, hogy ezt a darabot bárkinek be kellene mutatni – Beatles egyik legtöbbet feldolgozott dala.
 1. Let It Be  
A Let it Be  – magyarul kb.:  legyen úgy  – a zenekar belenyugvásról írt darabja.
 1. In My Life  
A dal az emlékek megbecsülésének fontosságáról szól, még akkor is, ha azok fájdalmasak.
 1. Long and Winding Road  
A dal Beatles feloszlásának állít emléket, ezért egyszerre szomorú és tragikus.
 

Paul McCartney szólókarrier-dalok

Paul McCartney azon kevés rocklegendáinak egyike aki, még ma is aktív, és a szólókarrierje során is legalább olyan emlékezetes dalokat alkotott, mint a Beatles-es korszakában. Azok számára, akik  temetési zene céljából keresgélnek, mutatjuk a legjobbakat.
 1. Bluebird
Ez a dal a szabadságról szól, arról a szabadságról, amelyet az emberek életébe a szerelem hoz el, függetlenül a körülményektől.
 1. Too Many People
Keserű dal, amelyet a Beatles szakítása során kitört rossz energiák ihlettek.
 1. Another Day  
Keserédes dal a mindennapi élet folytatásának szükségességéről.
 1. Early Days  
Dal jó és rossz emlékek fontosságáról, nosztalgikus visszatekintés a régi idők dolgaira és érzéseire.
 1. Every Night  
Ebben a dalban McCartney arról énekel, hogy mindig maradjunk azzal, akit szeretünk – még akkor is, ha ez lehetetlennek is tűnik.
 1. Heart of the Country
Óda – ennélfogva tökéletes temetési dal – a békéről és a nyugalomról.
 

John Lennon szólókarrier-dalok

John Lennon a Beatles feloszlása után is folytatta a slágerek írását – íme a legjobbak.
 1. Woman  
Lennon kedvese, Yoko Ono számára írt dal arról, hogyan lehet egyetlen emberből egy egész világ. 
 1. Watching the Wheels
Dal arról, hogy érdemes néha picit lelassítani és élvezni az életet, függetlenül attól, hogy mások mit szólnak mindehhez.
 1. Oh My Love  
Ebben a dalban Lennon arról énekel, hogy a szerelem mindent tisztába tesz – az elmét, a gondolatokat és a kapcsolatokat.
 1. Jealous Guy  
Egy dal Lennon és Ono kapcsolatának nehéz időszakáról, és arról, hogy ha két ember igazán szereti egymást, képesek lehetnek mindent átvészelni, még a féltékenységet is.
 1. Imagine  
Optimista dal egy elképzelt jobb világról
 
A búcsúdalokat tartalmazó lejátszási lista összerakása érzelmileg kimerítő, nehéz feladat lehet. Fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk szomorú és a reménykeltő zenék között. De ha olyan nosztalgikus vonzerővel rendelkező zenekart választunk, mint a Beatles, akkor nem tévedhetünk.